Czosnek – nauralny lek na wiele dolegliwości
Dziś jestem troszkę podziębiona, leczę się oczywiście naturalnymi domowymi sposobami, tym bardziej, że w Polsce szaleje grypa. W takiej sytuacji króluje u mnie czosnek, naturalny antybiotyk zwalczający infekcje i powstrzymujący rozwój bakterii. To nie jedyne właściwości tej leczniczej rośliny. Czy wiecie na co jeszcze jest dobry?
Czosnek zawiera prowitaminę A, witaminy B1, B2, B3, C a także wapń, potas, magnez, kobalt, chrom i nikiel. Najcenniejszym składnikiem czosnku jest jednak allicyna silny związek o działaniu bakteriobójczym, który powstaje po mechanicznym uszkodzeniu tkanek tej rośliny.
Dobroczynne działanie czosnku:
– zwalczanie infekcji – związki siarkowe i olejki eteryczne doskonale działają na zainfekowany wirusami układ oddechowy. Doskonale jest przyrządzić sobie syrop z czosnku. Kroimy go na cienkie paseczki, dodajemy miód i wciskamy cytrynę. To wszystko odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce i potem spożywamy po łyżeczce mikstury dziennie – jako profilaktyka lub kilka razy dziennie gdy dopadnie nas przeziębienie;
– hamowanie rozwoju bakterii – jako naturalny antybiotyk, czosnek jest nawet silniejszy od penicyliny, a dodatkowo nie daje skutków ubocznych w postaci niszczenia flory bakteryjnej jelit, tak jak wszelkie farmaceutyczne lekarstwa;
– wspomaganie trawienia – czosnek wzmaga wydzielanie żółci i usprawnia pracę jelit. Jest doskonały jako dodatek do tłustych i ciężko strawnych potraw;
– zwalczanie pasożytów jelit oraz grzybów– jako roślina bakteriobójcza przyczynia się do skutecznego niszczenia takich pasożytów jak tasiemce, glisty, owsiki, Helicobacter pylori. Spożywa się go w postaci surowej lub nalewki;
– obniżanie ciśnienia krwi – badania wykazują, iż regularne jedzenie czosnku może obniżać ciśnienie krwi nawet o 10%, poprzez rozkurczanie naczyń krwionośnych i hamowanie działania enzymu ACE podwyższającego ciśnienie krwi;
– ochrona przed udarami i zawałami – właściwości antyzakrzepowe czosnku, przyczyniają się do zmniejszenia lepkości krwi. Regularne jedzenie tej rośliny usprawnia elastyczność naczyń krwionośnych co ma niebagatelny wpływ na profilaktykę chorób naczyniowo sercowych;
– ochrona przed nowotworami –przeciwutleniacze zawarte w czosnku wpływają na system immunologiczny oraz na hamowanie rozwoju komórek rakowych. Regularne spożywanie czosnku w sposób znaczący zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego;
– odmładzające – antyutleniacze zawarte w czosnku hamują powstawanie wolnych rodników, co przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia się komórek. Witaminy i minerały znajdujące się w tej roślinie znacząco poprawiają wygląd skóry.