Kandydoza – choroba cywilizacyjna dietozależna
Bardzo często bywa tak, że jesteśmy na coś chorzy, ale tak naprawdę nie zdajemy sobie z tego sprawy. Postęp cywilizacyjny i kiepski sposób odżywiania niosą za sobą szereg chorób, które kiedyś nie były w ogóle diagnozowane. Do jednej z nich należy choroba indukowana grzybicą – drożdżyca typu Candida.
Nadmierne spożycie cukru, wysoko przetworzonych produktów oraz przewlekły stres i emocjonalny niepokój, które osłabiają nasz układ odpornościowy są najczęstszymi powodami rozwinięcia się Kandydozy.
Grzyby typu Candida towarzyszą nam przez całe życie, są one naturalnym składnikiem naszej flory jelitowej, jednakże zaburzenie homeostazy w jelitach może powodować znaczne namnażanie się Candidy. Candida albicans to grzyb pasożytujący na tkankach żywiciela, gdy jego grzybnia zaczyna się niepokojąco rozrastać dochodzi do powstawania nieprzyjemnych dolegliwości wynikających z zakażenia ustroju toksynami wydalanymi przez niego.
Zacznijmy jednakże od przyjrzenia się czynnikom, które mogą powodować zachorowanie na Kandydozę.
Przyczyny Kandydozy
– Długotrwała antybiotykoterapia
– Niewłasciwa dieta bogata w wysoko przetworzone produkty zwłaszcza w cukier
– Cukrzyca
– AIDS
– Zaburzenia hormonalne
– Nadmierna potliwość
– Niedobory witamin – zwłaszcza z grupy B
– Leczenie sterydami
– Otyłość
– Ciąża i poród
– Uzależnienie od alkoholu
– Mikrourazy skórne
– Zabiegi operacyjne
Rodzaje Kandydozy
– Drożdżyca fałdów skórnych
– Drożdżyca paznokci
– Drożdżyca pochwy
– Drożdżyca błon śluzowych
– Drożdżyca jelit
– Drożdżyca ogólnoustrojowa
Objawy Kandydozy
Ze względu na różne umiejscowienie drożdżaka objawy mogą być różnorodne.
– zaczerwienienie, złuszczenie się naskórka, rumień, świąd – (przy drożdżycy skóry)
– obrzęk i zaczerwienienie wałów paznokciowych , brunatnienie i rozwarstwianie się paznokci – (przy drożdżycy paznokci)
– podrażnienie, pieczenie i świąd pochwy, a także okolic sromu, z towarzyszącymi im upławami – (przy drożdżycy pochwy) -zaraźliwa przy stosunkach płciowych – u mężczyzn objawia się w postaci stanu zapalnego żołędzi i napletka oraz występującego wraz z nim świądu i pieczenia
– nadżerki, pęknięcia, zajady – (przy drożdżycy błon śluzowych jamy ustnej)
– wzdęcia, czętsze oddawanie gazów, bóle brzucha, biegunki naprzemiennie z zaparciami, nadżerki i owrzodzenia – (przy drożdżycy jelit)
– niekontrolowany przyrost wagi
– zgaga
– bóle głowy
– zatkane zatoki
– nadmierny apetyt na słodycze
– trudności z koncentracją i pamięcią
– przewlekłe zmęczenie
– cienie pod oczami
– stany depresyjne
– stany lękowe
– astma oskrzelowa
– trądzik i problemy skórne
– przewlekłe bóle gardła
– przewlekły kaszel
Kandydoza to jednak nie tylko dolegliwości, które opisałam wyżej. Kolonizacja tego grzyba także może prowadzić do różnego rodzaju powikłań.
Schorzenia pośrednio lub bezpośrednio powiązane z Kandydozą
– schorzenia skóry – trądzik, suchość skóry, egzemy, łysienie, trąd,
– schorzenia układu nerwowego – niepokój, ADHD autyzm, depresja, schizofrenia, nadpobudliwość , bóle głowy, migreny nadmierna drażliwość, trudności z koncentracją i uczeniem się, utrata pamięci
– schorzenia układu moczowego/rozrodczego – endometrioza, mięśniaki, nieregularne miesiączki, zespół napięcia przedmiesiączkowego, zapalenie prostaty, zapalenie cewki moczowej, zapalenie pęcherza
– schorzenia układu sercowo-naczyniowego – zapalenie osierdzia, problemy z zastawką, miedobory żelaza, małopłytkowość samoistna
– schorzenia układu hormonalnego – niedoczynność nadnerczy/tarczycy, zaburzenia hormonalne, cukrzyca, hipoglikemia, bezsenność
– schorzenia układu pokarmowego – Choroba Leśniewskiego-Crohna, dysbioza, alergie pokarmowe, zespół jelita drażliwego, zespół nieszczelnego jelita, zapalenie błony śluzowej żołądka
– choroby autoimmunologiczne – białaczka, toczeń, stwardnienie rozsiane, stwardnienie zanikowe boczne, dystrofia mięśniowa, miastenia, sarkoidoza, Hashimoto, białaczka, ziarnica złośliwa, HIV/AIDS
– nowotwory jelita grubego
Leczenie Kandydozy
Kandydoza nie jest łatwa w leczeniu. Aby była skutecznie wyeliminowana wymaga zastosowania zarówno farmakologii jak też bardzo restrykcyjnej, kilku miesięcznej diety. Podstawą jest tu odkwaszenie organizmu o którym pisałam w moim artykule Równowaga kwasowo-zasadowa czy jest istotna?, a także aktywność fizyczna i równowaga emocjonalna
Dieta w Kandydozie
Sposób odżywania przy zachorowaniu na Kandydozę to fundament leczenia tej choroby. Będzie to zarówno dieta eliminująca niektóre produkty, jak też propagująca produkty wzmacniające proces leczenia. Aby odkwasić nasz organizm powinniśmy unikać produktów kwasotwórczych takich, jak nabiał, mięsa, ryby, tłuszcze, słodycze. Istotne jest również stosowanie diety rozdzielnej, czyli niełączenie w posiłkach produktów białkowych z węglowodanowymi. Oczywiście nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, najlepsza będzie woda lub ziołowe napary z kopru włoskiego, szałwii, rumianku, czy zielonej herbaty. Raczej unikamy soków, możemy je wprowadzić po kilku tygodniach stosowanej diety w ilości nieprzekraczającej 250 ml. Najlepiej, żeby były to soki świeżo wyciśnięte, do soku z buraka i marchwi dobrze dodać łyżeczkę dobrego jakościowo tłoczonego na zimno tłuszczu, aby zapobiec gwałtownym skokom cukru we krwi.
W początkowej fazie leczenia dobrze jest na kilka tygodni wyeliminować owoce (oprócz tych które wymieniam poniżej) oraz marchew, buraki i ziemniaki ze względu na dużą ilość zawartych w nich cukrów. Badania pokazują również, iż w pierwszej fazie leczenia należy nie spożywać pokarmów zawierających gluten, można do niego powrócić dopiero po ustąpieniu objawów związanych z chorobą.
Dietę eliminacyjną stosujemy przez około 6-8 tygodni, potem stopniowo wprowadzamy poszczególne pokarmy i obserwujemy reakcję organizmu.
Jeśli decydujemy się na jedzenie mięsa należy wyeliminować wieprzowinę, na rzecz drobiu, dziczyzny,wołowiny.
Poniżej podstawowe zasady diety.
Eliminacja
– cukru i produktów go zawierających
– nabiału, a zwłaszcza serów pleśniowych
– produktów z białej mąki, białego ryżu i ziemniaków
– ostrych przypraw
– octu, majonezu, ketchupu
– alkoholu i kawy
Należy unikać smażenia i pieczenia z dodatkiem tłuszczu.
Produkty wzmacniające proces leczenia
– zboża – kasza jaglana, komosa ryżowa, młody jęczmień – w postaci sproszkowanej
– warzywa – brokuł, jarmuż, pietruszka, rukola, cebula, czosnek, cykoria
– owoce – awokado, granat, cytryna, grejpfrut, jagody acai,
– zioła – oregano, tymianek, imbir, kminek czarnuszka, kurkuma, koper włoski, kardamon, goździki, cynamon
– tłuszcze – oliwa z oliwek, olej z awokado, olej kokosowy
– nasiona i pestki – siemię lniane, pestki dyni, nasiona chia
Zaleca się pożywanie produktów gotowanych na wodzie lub parze lub pieczonych bez tłuszczu.