Pudding jaglano-kokosowy z bananem i awokado

puddig jaglany

Dzis propozycja na drugie śniadanie, deser, bądź podwieczorek. Proponowany przeze mnie pudding  jest odżywczy, gdyż składa się z bardzo wartościowych produktów. Kolejną jego zaletą jest to, że robi się go bardzo szybko.

Składniki

1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej – ok. 90 g
1/2 dojrzałego awokado – 70 g
1 dojrzały banan – 120 g
1/2 szklanki mleka kokosowego
125 g borówek amerykańskich
1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)

Mleko kokosowe lekko podgrzewamy, dodajemy do niego ugotowaną kaszę jaglaną, awokado, banana i ew. ksylitol. Wszystko blendujemy. wykładamy do pucharków posypując borówkami amerykańskimi.

Podane przeze mnie proporcje są na 2 porcje

1 porcja zawiera – 240 kcal ok.269  g wersja bez ksylitolu  zawiera 0 17 kcal mniej 🙂

Białko –  3,3 g

Tłuszcze – 8,6 g

Węglowodany –35,6 g

Błonnik –  4,2 g

Wymiennik Węglowodanowy – 3,5

Kasza jaglana – ma dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) witaminy E oraz żelaza, miedzi i krzemu wpływającego korzystnie na mineralizację kości i pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.  Przypisuje się jej właściwości antywirusowe oraz zdolność zmniejszania stanu zapalnego błon śluzowych. Kasza jaglana zawiera lecyctyny wpławyające na pamięć i koncentrację, a także regulację poziomu cholesterolu.
Banan –   jest dobrym źródłem witaminy C, B1, B2, B3, B5, B6 i B9 oraz potasu, magnezu, miedzi, manganu i fluoru. Owoc ten zawiera również dużo błonnika, enzymów, olejków eterycznych, kwasu jabłkowego, fitosteroli i flawonoidów. Ze względu na dużą ilość tryptofanu banany zalecane są przy leczeniu depresji. Wiele badań wskazuje na profilaktyczny i leczniczy wpływ tego owocu, koncentrując się na jego działaniu przeciwzapalnym, przeczyszczającym, przeciwwymiotnym. Warto wiedzieć, że banany mało dojrzałe mają znacznie niższy indeks glikemiczny.
Awokado jest źródłem błonnika, antyoksydantów, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego), a także witaminy C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych takich jak magnez, potas, cynk, miedź i mangan. Dużą zaletą tego owocu jest również zawartość dobrej proporcji Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega 6 do Omega 3.
Mleko kokosowe – jest dobrym źródłem manganu, miedzi, fosforu, magenzu, żelaza i selenu. Zawiera także niewielkie ilości witaminy C oraz witamin z grupy B: B2,B6 i B9.
Borówki amerykańskie są dobrym źródłem witaminy A, , C, E oraz witamin z grupy B, a także, cynku, potasu, selenu, miedzi, magnezu, żelaza, wapnia. Ich dodatkową zaletą jest zawartość bardzo dużej ilości antyoksydantów. Borówki chronią wzrok i serce, reguluja trawienie, zmniejszają ryzyko raka, opóźniają procesy starzenia się, oczyszczają organizm