Sezon na Leczo
Moja dzisiejsza propozycja nie będzie niczym odkrywczym, mamy sierpień więc sezon na pomidory, paprykę i cukinię, a jeśli one to i LECZO. Któż z nas go nie robił, pewnie wszyscy, ale ja zaprezentuję je dzisiaj, abyście mogli poznać kaloryczność tego dania oraz właściwości odżywcze jakie ma.
Składniki
cukinia 600 g
cebula – 200 g – 2 średnie sztuki
papryka czerwona – 250 g – 1 duża sztuka
pomidory krojone w zalewie – 780 g – (2 puszki) ja akurat użyłam robionych przez siebie, polecam, wiemy co jemy 😉
czosnek – 3 ząbki
przyprawy – sól, pieprz, kurkuma,
oliwa z oliwek – 2 łyżki
Przygotowanie
Cukinię kroimy w kostkę, jeśli jest duża to wykrawamy nasiona, a potem wrzucamy do garnka, solimy, podlewamy leciutko wodą i dusimy. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie, krótko podduszając je. Po 5 minutach dorzucamy je do cukinii oraz kroimy lub wyciskamy do tego czosnek. Po 15 minutach dodajemy pomidory w zalewie, przyprawiamy kurkumą ipieprzem oraz dusimy kolejne 20 minut.
Dlaczego dodaję kurkumę i pieprz?
Kurkuma zawiera kurkuminę, czyli antyoksydant, który przeciwdziała powstawaniu nowotworów. Aby kurkumina wchłonęła się do naszego organizmu musi jej towarzyszyć piperyna, którą znajdziemy właśnie w pieprzu. Ponadto piperyna wspomaga wchłanianie witaminy C, selenu, beta-karotenu, witaminy A, witaminy B-6 i koenzymu Q, a także ma właściwości odchudzające, przeciwdepresyjne oraz przeciwnowotworowe.
Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 4 porcje, zobaczcie jak mało kaloryczne jest to danie
1 porcja zawiera – 147 kcal ok.460 g
Białko – 5,2 g
Tłuszcze – 6,1 g
Węglowodany – 18,4 g
Błonnik – 7,8 g
Wymiennik Węglowodanowy – 1,8
dla tych co nie mogą żyć bez mięsa, można ewentualnie dodać kiełbasę podwawelską – 250 g
wtedy kaloryczność wygląda następująco
1 porcja zawiera – 269 kcal ok. 530 g
Białko – 17,1 g
Tłuszcze – 14 g
Węglowodany – 19 g
Błonnik – 7,8 g
Wymiennik Węglowodanowy – 1,9
Cukinia – niskokaloryczne warzywo będące dobrym źródłem witamin A, C, B1, B2, B5, B6, B9 i K oraz składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu. Dzięki zawartości odżywczej cukinia wspomaga układ nerwowy i przemiany metaboliczne, ma działanie antyoksydacyjne, dobrze wpływa na wzrok, skórę, włosy i paznokcie.
Cebula – zawiera potas, siarkę, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, a także witaminy z grupy B, a także witaminę E i witaminę Cebula ma też doskonałe działanie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Papryka – jest źródłem, prowitaminy A, witaminy C i E oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Papryka czerwona ma większa zawartość barwników, w tym antyoksydantu likopenu oraz flawonoidów.
Pomidory – to bogate źródło: witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, K, E, błonnika, biotyny, potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i manganu. Zawierają one też istotny antyoksydant – likopen zapobiegający rakowi prostaty i szyjki macicy.
Kurkuma – ma właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, działa także przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Jednakże najważniejszą zaletą tej przyprawy jest obecność kurkuminy silnego antyoksydantu działającego antynowotworowe, Należy jednak pamiętać, że kurkumina wchłania się dobrze tylko w obecności piperyny dlatego warto jest ją stosować wraz pieprzem bądź chilly.
Czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie, a także ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czosnek jest również silnym przeciwutleniaczem, dzięki zawartej w nim allicynie. Roślina ta jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6), witaminy C oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu, selenu i magnezu.
Oliwa z oliwek – to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie wynika z zawartości antyoksydantów, witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz składników mineralnych tj. potas, magnez czy fosfor.