Zielony sok oczyszczający
Na dzisiaj przygotowałam Wam propozycję na sok. Marek Zaremba poleca go na detoksykację. Jeśli macie wyciskarkę ślimakową, bądź blender zrobicie go szybciutko, ciesząc się jego smakiem i walorami zdrowotnymi
Produkty
Jarmuż – 30 g
Szpinak – 90 g
Jabłko – 150 g
Woda mineralna niegazowana – 1/2 szklanki
Wyciśnięta cytryna – 1 łyżeczka
Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 1 porcję – wysoka szklanka
1 porcja zawiera – 107,4 kcal
Białko – 4 g
Tłuszcze – 1,2 g
Węglowodany – 17 g
Błonnik – 6 g
Wymiennik Węglowodanowy – 1,7
Jarmuż – jest źródłem witamin z grupy B a także witamy A, C i K oraz potasu, fosforu, magnezu, żelaza, sodu, cynku i wapnia. Dzięki antyoksydantom ma silne działanie przeciwnowotworowe, oczyszcza organizm, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy i osteoporozie, ma działanie przeciwzapalne. Doby przy odchudzaniu.
Jabłko – jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, beta karotenu, E, K oraz błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyny), kwercetyny, fitosteroli i antyoksydantów, wpływając tym na stan naszej skóry i zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwory. Jeżeli chodzi o składniki mineralne, to jabłka zawierają głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo Owoce te pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ułatwiają walkę z nadmiarem kilogramów, wspomagają nasz układ immunologiczny i trawienny.
Szpinak – jest źródłem witamin z grupy B a także witamy A, C, E i K oraz potasu, fosforu, magnezu, żelaza, sodu, cynku, jodu, manganu i wapnia. Dzięki antyoksydantom działa przeciwnowotworowo. Ma też działanie wspomagające wzrok, zwiększające odporność, regulujące ciśnienie krwi, obniżające poziom cholesterolu, wzmacniające kości, zapobiegające osteoporozie. Jest dobry na odchudzanie
Cytryna zawiera duże ilości witaminy C oraz witaminy B1, B6, B9, potas i wapń. Ma silne właściwości odkwaszające.