Pory roku – zadbaj o siebie – ZIMA
Kolejny cykl pór roku. Teraz przyjrzymy się temu, jak możemy się wzmocnić zimą.
Zima, zima, zima….❄ ☃… dalej podyskutujemy sobie o 🤧 odporności. Aby ją mieć warto zadbać o dostarczenie sobie synbiotyków.
Synbiotyki to połączenie probiotyków z prebiotykami.
Probiotyki to produkty, które zawierają odpowiednią ilość żywych kultur mikroorganizmów, wywierających korzystny wpływ na nasze zdrowie – zaliczymy tu m.in. produkty fermentowane tj. kiszonki, jogurty, niektóre sery, pieczywo na zakwasie.
Natomiast prebiotyki to substancje pozwalające się namnażać pozytywnym mikroorganizmom w naszych jelitach. Popularnym prebiotykiem jest np. inulina występująca m. in. w czosnku, cebuli, cykorii, szparagach, a także fruktooligosacharydy, występujące w bananach, pomidorach, miodzie, oligosacharydy występujące w nasionach roślin strączkowych.
Możemy sami sobie w domu przygotować nasze synbiotyczne posiłki. 🕵♂obejrzyjcie zdjęcia📸 z przykładami
❄☃ 🛷 Zima, zima, zima … ✍ pisałam w piątek o sezonowości owoców i ubóstwie zimy w tym temacie. Oprócz cytrusów zimą, warto także wspomagać się mrożonkami. Mają one wyższą wartość odżywczą w porównaniu z innymi rodzajami przetworów owocowo-warzywnych.
Pamiętajmy ‼ jednak, że przygotowując gotowane dania z mrożonek:
– nie odmrażamy wcześniej produktów, tylko wrzucamy je od razu do wrzątku
– pilnujemy żeby ich nie rozgotować, bo tracą swoje wartości odżywcze.
Dla przypomnienia link do niegdyś✍ napisanego przeze mnie 📃artykułu na temat technik ❄ mrożenia i 💧 rozmrażania
☃ ❄ Zima, zima, zima… zadbaj o siebie … ewidentne rzeczy, nie do końca i nie dla każdego bywają takie oczywiste
❄☃🌨 Zima, zima, zima…. tydzień temu pisałam Wam, o tym żeby zimą dbać o dobre odżywienie, aby nie marznąć. Jest jednak druga strona medalu… zimą często mamy tendencję do przybierania na ⚖ wadze. To właśnie 🌡niska temperatura skłania nas do zjadania większej 🍲🥙🍟🥘ilości jedzenia, a do tego dochodzi brak ruchu, którego w ☀ ciepłe letnie dni mamy zdecydowanie więcej. Jak więc temu zaradzić?
Zimą powinniśmy szczególnie zadbać o to, aby regularnie jeść. Najlepiej jeść 5 posiłków, ale mniejszych. Dzięki temu zachowamy równowagę cieplną, a jednocześnie nie będzie nam przybywać zbędnych kilogramów (proces trawienia jednego posiłku to zużycie ok. 90 kcal).
❄☃🌨 Zima, zima, zima…. Dziś znów nawiążę do zeszło tygodniowego wpisu, w którym poruszałam kwestię problemu z utrzymaniem ⚖ wagi w okresie ❄ zimowym. Tu oprócz regularnego jedzenia 5 mniejszych posiłków, możemy wspomóc się zwiększonym użyciem 🔥 ostrych przypraw. Kapsaicynoidy zawarte w ostrych przyprawach powodują wzrost🌡temperatury oraz pobudzają trawienie. Dzięki temu spalanie kalorii ulega przyspieszeniu. Dodawajmy więc do potraw wszelkie odmiany pieprzu, chili, paprykę, kurkumę i imbir.
❄☃🌨 Zima, zima, zima…. dziś już ostatni wpis z zimowego cyklu, ponieważ za tydzień rozpocznie się już 🌱 wiosna astronomiczna i kalendarzowa
Na koniec ☃ zimy chciałam Wam przypomnieć o……
💪cudownych właściwościach buraków. Wzmacniają one naszą odporność dzięki zawartym w nich betalainom. Warto je jeść zarówno ugotowane, jak też surowe np.w postaci soków, które mogą uchronić nas przed 🤧katarem, ⬇ ❣ obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnić siły witalne i uwolnić od zgagi.