Pory roku – zadbaj o siebie – ZIMA

,

Kolejny cykl pór roku. Teraz przyjrzymy się temu, jak możemy się wzmocnić zimą.

 

zima owoce suszone

Zima, zima, zima…. … dalej podyskutujemy sobie o 🤧 odporności. Aby ją mieć warto zadbać o dostarczenie sobie synbiotyków.
Synbiotyki to połączenie probiotyków z prebiotykami.
Probiotyki to produkty, które zawierają odpowiednią ilość żywych kultur mikroorganizmów, wywierających korzystny wpływ na nasze zdrowie – zaliczymy tu m.in. produkty fermentowane tj. kiszonki, jogurty, niektóre sery, pieczywo na zakwasie.
Natomiast prebiotyki to substancje pozwalające się namnażać pozytywnym mikroorganizmom w naszych jelitach. Popularnym prebiotykiem jest np. inulina występująca m. in. w czosnku, cebuli, cykorii, szparagach, a także fruktooligosacharydy, występujące w bananach, pomidorach, miodzie, oligosacharydy występujące w nasionach roślin strączkowych.
Możemy sami sobie w domu przygotować nasze synbiotyczne posiłki. 🕵‍♂obejrzyjcie zdjęcia📸 z przykładami

 🛷 Zima, zima, zima …  pisałam w piątek o sezonowości owoców i ubóstwie zimy w tym temacie. Oprócz cytrusów zimą, warto także wspomagać się mrożonkami. Mają one wyższą wartość odżywczą w porównaniu z innymi rodzajami przetworów owocowo-warzywnych.
Pamiętajmy  jednak, że przygotowując gotowane dania z mrożonek:
– nie odmrażamy wcześniej produktów, tylko wrzucamy je od razu do wrzątku
– pilnujemy żeby ich nie rozgotować, bo tracą swoje wartości odżywcze.
Dla przypomnienia link do niegdyś napisanego przeze mnie 📃artykułu na temat technik  mrożenia i 💧 rozmrażania

  Zima, zima, zima… zadbaj o siebie … ewidentne rzeczy, nie do końca i nie dla każdego bywają takie oczywiste 

🌨 Zima, zima, zima…. tydzień temu pisałam Wam, o tym żeby zimą dbać o dobre odżywienie, aby nie marznąć. Jest jednak druga strona medalu… zimą często mamy tendencję do przybierania na  wadze. To właśnie 🌡niska temperatura skłania nas do zjadania większej 🍲🥙🍟🥘ilości jedzenia, a do tego dochodzi brak ruchu, którego w  ciepłe letnie dni mamy zdecydowanie więcej. Jak więc temu zaradzić?
Zimą powinniśmy szczególnie zadbać o to, aby regularnie jeść. Najlepiej jeść 5 posiłków, ale mniejszych. Dzięki temu zachowamy równowagę cieplną, a jednocześnie nie będzie nam przybywać zbędnych kilogramów (proces trawienia jednego posiłku to zużycie ok. 90 kcal).

🌨 Zima, zima, zima…. Dziś znów nawiążę do zeszło tygodniowego wpisu, w którym poruszałam kwestię problemu z utrzymaniem  wagi w okresie  zimowym. Tu oprócz regularnego jedzenia 5 mniejszych posiłków, możemy wspomóc się zwiększonym użyciem 🔥 ostrych przypraw. Kapsaicynoidy zawarte w ostrych przyprawach powodują wzrost🌡temperatury oraz pobudzają trawienie. Dzięki temu spalanie kalorii ulega przyspieszeniu. Dodawajmy więc do potraw wszelkie odmiany pieprzu, chili, paprykę, kurkumę i imbir.

przyprawy

🌨 Zima, zima, zima…. dziś już ostatni wpis z zimowego cyklu, ponieważ za tydzień rozpocznie się już 🌱 wiosna astronomiczna i kalendarzowa 
Na koniec  zimy chciałam Wam przypomnieć o……
💪cudownych właściwościach buraków. Wzmacniają one naszą odporność dzięki zawartym w nich betalainom. Warto je jeść zarówno ugotowane, jak też surowe np.w postaci soków, które mogą uchronić nas przed 🤧katarem,   obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnić siły witalne i uwolnić od zgagi.