Potrawka z fasolką adzuki
Mamy obecnie na rynku bardzo wiele odmian fasoli. Ja dziś chciałam Was namówić do przygotowania potrawki z bardzo zdrową fasolą adzuki.
Składniki
sucha fasola adzuki – 150 g
ziemniaki – 250 g
passata pomidorowa 1 szklanka tj. 225 g
czosnek – 3 ząbki
świeża papryczka chili – 2 g
świeży imbir – 10 g
mielona kurkuma – 1/2 łyżeczki
mielona słodka papryka – 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek – 1 łyżka
natka pietruszki – 2 łyżeczki
Przygotowanie
Fasolę dzień wcześniej namocz na noc. Na drugi dzień ugotuj aż będzie miękka. W drugim garnku ugotuj ziemniaki pokrojone w grubą kostkę (nie rozgotuj lepiej żeby były twardsze)
W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, papryczkę chili, imbir, a po 2 minutach dosyp kurkumę i słodką paprykę. Podsmażaj jeszcze przez chwilę i dolej przecier pomidorowy. Poduś wszystko przez kolejne 2-3 minuty. Gdy fasola i ziemniaki będą gotowe dorzuć do patelni z passatą, dokładniej wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 2 porcje.
1 porcja zawiera – 458 kcal ok. 340 g
Białko – 20,4 g
Tłuszcze – 6,1 g
Węglowodany – 70,9 g
Błonnik – 15,8 g
Wymiennik Węglowodanowy – 7,1
Fasola adzuki – jest źródłem witamin z grupy B, a także wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, manganu, fosforu, potasu, selenu i cynku. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, zapobiega osteoporozie, zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, wspiera proces odchudzania poprzez spalanie tkanki tłuszczowej i przyspieszenie metabolizmu. Ma także właściwości detoksykujące.
Czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie, a także ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czosnek jest również silnym przeciwutleniaczem, dzięki zawartej w nim allicynie. Roślina ta jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6), witaminy C oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu, selenu i magnezu
Imbir – to przyprawa, która ułatwia trawienie, łagodzi mdłości i bóle menstruacyjne, chroni przed powstawaniem zakrzepów, leczy przeziębienia, migreny, działa moczopędnie, dba o jamę ustną, poprawia ukrwienie mózgu oraz rozgrzewa organizm. Jest źródłem witamin z grupy B zwłaszcza kwasu foliowego oraz witaminy C, E , wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, sodu, miedzi, manganu i selenu.
Kurkuma – ma właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, działa także przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Jednakże najważniejszą zaletą tej przyprawy jest obecność kurkuminy silnego antyoksydantu działającego antynowotworowe, Należy jednak pamiętać, że kurkumina wchłania się dobrze tylko w obecności piperyny dlatego warto jest ją stosować wraz pieprzem bądź chilly.
Natka pietruszki – ma właściwości antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybicze oraz jest dobra na anemię. Jest bogatym źródłem witaminy A, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, sodu, witaminy z grupy B oraz błonnik. Zawiera o wiele więcej witaminy C, niż cytrusy, czy papryka czerwona.
Oliwa z oliwek – to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie wynika z zawartości antyoksydantów, witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz składników mineralnych tj. potas, magnez czy fosfor.
Pomidory – to bogate źródło: witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, K, E, błonnika, biotyny, potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i manganu. Zawierają one też istotny antyoksydant – likopen zapobiegający rakowi prostaty i szyjki macicy.
Ziemniaki – to doskonałe źródło beta-karotenu, witamin z grupy B,witaminy C, E oraz potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, miedzi i manganu. Mająwłaściwości obniżające ciśnienie krwi, są dobre na zaparcia i przy problemach z układem pokarmowym. Ponadto wzmacniają śledzionę, łagodzą stany zmęczenia i stres, poprawiają przemianę materii. Są dobre na zdrowe zęby i kości.