SERNIK NA ZIMNO bez cukru

30 Lipca był Międzynarodowy Dzień Sernika, a jako, że na dworze mamy upały to postanowiłam zrobić sernik na zimno. W ogrodzie owocują porzeczki, maliny i borówki, dobrze więc wykorzystać je do deseru. Robiłam sernik na zimno na wiele sposobów, ale teraz postanowiłam zrobić jego zdrowszą wersję bez cukru i śmietany.

Składniki
500 g sera białego ( z kubełka, trzykrotnie mielony)
400 g jogurtu greckiego
1 galaretka owocowa
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
1/3 szklanki ksylitolu
250 g borówek amerykańskich
garść porzeczek
200 g malin

Przygotowanie
Wymieszaj żelatynę z zimną wodą i zostaw na 5 minut do napęcznienia. Twaróg wymieszaj z ksylitolem i zostaw na chwilę, a następnie jeszcze raz dokładnie wymieszaj tak aby ksylitol się rozpuścił.

Na dnie garnka zagotuj wodę ( tak na wysokość 1 cm), zdejmij z ognia, włóż do niego żelatynę w miseczce i zostaw mieszając od czasu do czasu do momentu, aż się rozpuści (woda nie powinna dostać się do środka).

Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę twarogu i dokładnie szybko wymieszaj. Mieszankę przelej do twarogu i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jogurt, część owoców i delikatnie wymieszaj.

Przygotuj tortownicę o średnicy 21 cm. Do środka wylej masę serową i schowaj do lodówki na minimum 1 godzinę.

W międzyczasie rozpuścić galaretkę we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw do wystudzenia.

Na wierzch schłodzonego sernika wyłóż resztę owoców i zalej zimną galaretką. Schłodź w lodówce minimum 3 godziny.
Jeśli chcesz żeby masa serowa był kolorowa, to możesz zamiast żelatyny użyć drugiej galaretki rozpuszczonej w małej ilości wody, ja właśnie dziś tak zrobiłam.

Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na  porcje.

1 porcja zawiera – 147 kcal ok. 140 g

Białko –    8 g

Tłuszcze –  4,7 g

Węglowodany –    17,3 g

Błonnik –    2,1 g

Wymiennik Węglowodanowy  – 1,5

SMACZNEGO