Coś do pudełka – Sałatka z kurczakiem, dynią i jarmużem

 

sałatka z kurczakiem

Dzisiaj kolejna propozycja czegoś do pudełka. Sałatka, którą można zabrać do pracy na drugie śniadanie, bądź lunch. Szybka, smaczna i pożywna.

Składniki
Polędwiczki z kurczaka – 200 g
Dynia – 400 g (ćwiartka małej)
Jarmuż – 40 g
Pieczarki – 100 g
Oliwa z oliwek – 6 łyżeczek
Kardamon – szczypta
Oregano – 1/2 łyżeczki
Curry – 1/2 łyżeczki
Kurkuma – 1 szczypta
Chilli – 1 szczpta
Bazylia – 1/2 łyżeczki
Ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
Wyciśnięta cytryna – 1 łyżeczka
Czosnek 3 ząbki

Przygotowanie

Dynię obieramy i kroimy w kostkę, następnie skrapiamy 3 łyżeczkami oliwy, łyżeczką soku z cytryny, solimy i posypujemy kardamonem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczarki kroimy na cząstki i solimy. Wszystko wkładamy do rozgrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
W międzyczasie polędwiczki z kurczaka kroimy w kostkę, polewamy 2 łyżeczkami oliwy dodając, sól, oregano, curry, kurkumę, chilli, bazylię, ocet balsamiczny oraz wyciśnięty drugi ząbek czosnku. Zostawiamy na 15 minut, potem smażymy przez 5-10 minut na patelni.
Jarmuż rwiemy na drobne kawałki, oddzielamy grubsze części łodyżek, skrapiamy 1 łyżeczką cytryny, solimy i dodajemy wyciśnięty trzeci ząbek czosnku. Odstawiamy.

Po wystygnięciu kurczaka i dyni mieszamy je i dodajemy przygotowany wcześniej jarmuż.

Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 2 porcje.

1 porcja zawiera –  336 kcal ok.402 g

Białko –  26,1 g

Tłuszcze –  17,4 g

Węglowodany –  14,5 g

Błonnik –  9,3 g

Wymiennik Węglowodanowy – 1,4

Jarmuż – jest źródłem witamin z grupy B a także witamy A, C i k oraz potasu, fosforu, magnezu, żelaza, sodu, cynku  i wapnia. Dzięki antyoksydantom ma silne działanie przeciwnowotworowe,  oczyszcza organizm, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy  i osteoporozie, ma działanie przeciwzapalne. Doby przy odchudzaniu.

Dynia – jest źródłem witaminy A, C i E oraz witamin z grupy B a także potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu i wapnia. Wspomaga odchudzanie, wzmacnia odporność, reguluje ciśnienie i pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn, niweluje zaparcia, zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę. Jest dobra na wzrok, stan włosów, paznokci i skóry, a także wzmacnia wątrobę i nerki.

Bazylia – to roślina mająca właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dodatkowym atutem bazylii jest duża ilość garbników, które działają ściągająco na błony śluzowe oraz mają działanie przeciwutleniające. Jest ona także bogatym źródłem witamin i soli mineralnych, tj.  witamina A, C, K, wapń, potas, żelazo, mangan i magnez.

Chilli- znakomita przyprawa podbudzająca nasz metabolizm, stymulująca spalanie tłuszczu. Zawiera witaminę A, C, B6 oraz potas, mangan, magnez i żelazo. Swój ostry smak zawdzięcza kapsaicynie, działającej antybakteryjnie, antynowotworowo, przeciwbólowo i przeciwcukrzycowo.

Pieczarki – zawierają witaminy z grupy B, trochę witaminy C i D, a także żelazo, fosfor, magnez, potas, sód i cynk. Są także źródłem błonnika w postaci beta-glukanu obniżającego poziom cholesterolu we krwi. Pieczarki ze względu na zawartość antyoksydantów, mają działanie przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne.

Kurkuma – ma właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, działa także przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Jednakże najważniejszą zaletą tej przyprawy jest obecność kurkuminy silnego antyoksydantu działającego antynowotworowe, Należy jednak pamiętać, że kurkumina wchłania się dobrze tylko w obecności piperyny dlatego warto jest ją stosować wraz pieprzem bądź chilly.

Czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie,  a także ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czosnek jest również silnym przeciwutleniaczem, dzięki zawartej w nim allicynie. Roślina ta jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6), witaminy C oraz  składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu, selenu i magnezu.

Oliwa z oliwek – to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie wynika z zawartości antyoksydantów, witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz składników mineralnych tj. potas, magnez czy fosfor.

Cytryna zawiera duże ilości witaminy C oraz witaminy B1, B6, B9, potas i wapń.

Kardamon – zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jest dobry w walce z cukrzycą, otyłością  i hiperlipidemią ze względu na zawartość melatoniny stymulującej rozwój brunatnej tkanki tłuszczowej spalającej kalorie. Polecany jest na potencję, przeziębienia i dolegliwości trawienne

Oregano – zawiera witaminę A, B6, B12, C, D i K oraz potas, sód, żelazo, cynk, magnez i wapń. Stymuluję pracę układu trawiennego, stosowane jest przy wrzodach i problemach z wątrobą, a także przeziębieniach , zapaleniach układu moczowego. Ma pozytywny wpływ na pracę serca oraz zawiera antyoksydanty dzięki czemu ma właściwości przeciwnowotworowe.