Czerwony sok oczyszczający
Dziś ostatnia już propozycja z serii soków oczyszczających proponowanych przez Marka Zarembę. Czerwony sok wyciskany w wyciskarce ślimakowej.
Produkty
Burak 2 sztuki – 450 g
Jabłko – 2 sztuki – 280 g
Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 1 porcję – wysoka szklanka
1 porcja zawiera – 329 kcal
Białko –9,2 g
Tłuszcze – 1,6 g
Węglowodany – 61,1 g
Błonnik – 15,5 g
Wymiennik Węglowodanowy – 6
Burak – to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, fitosteroli roślinnych oraz antyoksydantów a także magnezu, fosforu, żelaza, manganu, miedzi, potasu, cynku, witaminy B2, B6 , B9 i C.
Jabłko – jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, beta karotenu, E, K oraz błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyny), kwercetyny, fitosteroli i antyoksydantów, wpływając tym na stan naszej skóry i zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwory. Jeżeli chodzi o składniki mineralne, to jabłka zawierają głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo Owoce te pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ułatwiają walkę z nadmiarem kilogramów, wspomagają nasz układ immunologiczny i trawienny.