Czy jesteśmy tym, co jemy….?

na podstawie grafiki Igora Morskiego

 

J.A. Brillat-Savarin powiedział: „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś”, chyba stąd powstał powtarzany obecnie slogan „Jesteśmy tym, co jemy”. Dość często można usłyszeć te słowa, ale czy tak naprawdę zastanawialiście się nad ich znaczeniem.

Niezdrowa dieta jest ciągle dużym problemem zwłaszcza społeczeństw zachodnich. Tempo naszego życia jest coraz szybsze, mamy coraz mniej czasu, wiecznie gdzieś biegniemy, w pośpiechu przygotowujemy i spożywamy nasze posiłki, byle tylko dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnego „paliwa”. Z drugiej strony ciężko jest nam odmawiać sobie kulinarnych przyjemności, kiedy na każdym kroku czyhają na nas pokusy. Jesteśmy bombardowani reklamami niezdrowej żywności, a także sami próbujemy poprawiać sobie samopoczucie spożywając słodkie co nie co. Nie myślimy jednak nad skutkami jakie to niesie. Obracamy się wokół słysząc, że ten, czy tamten zapadł na jakąś chorobę, odrzucając od siebie myśl, że może to również spotkać i nas.

Jakież było moje zdziwienie, gdy na studiach podyplomowych usłyszałam, że aż 60% nowotworów jest indukowanych złą dietą i niezdrowym stylem życia. Wiele chorób jakie dotyka obecną cywilizację jest dietozależnych. Możemy wyliczyć tu otyłość, choroby układu krążenia takie jak nadciśnienie tętnicze, miażdżycę wraz z jej powikłaniami (wylewem i udarem mózgu, niedokrwienną chorobą serca) oraz inne przypadłości takiej jak nowotwory, cukrzyca typu II, choroby autoimmunologiczne, choroby układu nerwowego tj. choroba Parkinsona czy Alzheimera, zaburzenia koncentracji i pamięci, depresja, choroby układu pokarmowego np. choroby jelita grubego, kamica pęcherzyka żółciowego, grzybica ogólnoustrojowa, choroby nerek, próchnica zębów, osteoporoza, choroby niedoborowe.

To co spożywamy na co dzień służy nam jako źródło energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania, ale również jako materiał budulcowy naszych komórek. Nieprawidłowa dieta prowadzi do zaburzeń w organizmie, a to wywołuje choroby, które są reakcją obronną organizmu na zaburzenie homeostazy. W takim momencie warto jest przyjrzeć się swoim dolegliwościom i spróbować odnaleźć przyczynę ich pojawienia się w niewłaściwym żywieniu. W kolejnych moich artykułach postaram się wam dokładniej przybliżyć przyczyny powstawania chorób dietozależych. Niestety choroby te są też obecnie plagą wśród dzieci. Aż 16 % dzieci w Polsce ma otyłość, a u 15% stwierdzono już nadciśnienie. Warto, aby kobiety w ciąży szczególnie zwracały uwagę na swoją dietę, tym bardziej, że istnieje coś takiego jak pamięć metaboliczna – złe żywienie matki w ciąży jest przekazywane dziecku i kodowane w jego organizmie. Dlatego im wcześniej wyrobimy w sobie zdrowe nawyki żywieniowe, tym większa szansa, że zachowamy dobre zdrowie swoje i naszej rodziny

Hipokrates powiedział „ Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.” Zdrowy styl życia jest więc kluczem do dobrego zdrowia i długowieczności. Dlatego należy świadomie podejmować wybory dostarczanego pożywienia oraz sposobu jego spożycia.

Poniżej rzeczy o jakie warto zadbać:

– jedz na siedząco, powoli przeżuwaj każdy kęs – ułatwi ci to trawienie i zredukuje problemy gastryczne, spowoduje też, że zjesz mniej przez co unikniesz przybierana na wadze

– zadbaj o to by zjeść śniadanie – najlepiej do godziny od momentu wstania gdyż w efekcie łatwiej jest utrzymać właściwy rytm dobowy i zwiększyć metabolizm. Śniadanie ma też decydujący wpływ na  poziom energii na dalsze godziny.

– staraj się jeść umiarkowane porcje, regularnie, najlepiej 4-5 posiłków dziennie – częstsze posiłki mogą pomóc utrzymać sytość i zapobiec podjadaniu w ciągu dnia

– dieta powinna być przede wszystkim bogata w warzywa i owoce – które dostarczają witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania

– zadbaj o spożycie co najmniej 1,5 litra wody dziennie – prawidłowe nawodnienie warunkuje właściwe krążenie krwi, trawienie, wchłanianie i wydalanie, reguluje temperaturę ciała oraz dostarcza składników mineralnych

– wprowadź do diety produkty będące bogatym źródłem:

  • Antyoksydantów -warzywa kapustne, rośliny strączkowe, jagody, żurawinę, aronię, cynamon, kurkumę, przeciery pomidorowe etc. – mają one działanie antynowotworowe
  • Błonnika – suszone śliwki, otręby, nasiona roślin strączkowych, buraki, ciemne pieczywo, kasze gruboziarniste regulują skład bakteryjnej flory jelitowej, poprawiają one trawienie, dzięki czemu unikniesz zaparć, a także zmniejszysz ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego
  • Niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – Omega 3 – olej lniany i rzepakowy ryby morskie, orzechy włoskie – wpływają one na regenerację błon komórkowych, obniżają poziom cholesterolu, normalizują ciśnienie tętnicze, hamują rozwój chorób serca

– ogranicz spożycie soli – jej właściwa ilość reguluje gospodarkę wodną organizmu, utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową, a nadmiar przyczynia się do nadciśnienia tętniczego

– ogranicz spożycie cukrów prostych i wybieraj produkty węglowodanowe o niskim indeksie glikemicznym – unikniesz problemów przybierania na wadze, próchnicy, drożdżakom itp.

– ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych na rzecz olejów roślinnych lub oliwy z oliwek

– ogranicz spożycie mięsa – nie powinno być one spożywane codziennie, można je zastępować rybami, roślinami strączkowymi

I na koniec coś na pobudzenie waszej wyobraźni.

PAMIĘTAJ – Jedzenie to coś, z czym mamy najbardziej intymny kontakt, przecież wprowadzamy je wewnątrz siebie, dlatego warto, aby było to coś, co nie tylko jest dobre, ale najlepsze dla nas.