Deser z tapioki z musem mango
Nastały gorące dni warto więc zjeść coś orzeźwiającego i lekkiego. Dziś propozycja zdrowych słodyczy, zaczerpnięta z mojej ulubionej książki Smakoterapia 🙂
Deser z tapioki z musem zrobionym z mango. Tapioka doskonale nadaje się na desery, zawiera ona skrobię oporną, która jest dobra dla naszego przewodu pokarmowego, poza tym to produkt hipoalergiczny.
Składniki
Tapioka – 100 g – 0,5 szklanki
Mango – 2 sztuki
Mleko kokosowe – 1,5 szklanki
Kardamon – szczypta
Kiwi – 1 sztuka
Przygotowanie
Namocz tapiokę w 1,5 szklance wody na noc. Na drugi dzień odcedź ją. Zagotuj mleko z odrobiną kardamonu, dodaj przecedzoną tapiokę i gotuj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Następnie dopraw potrawę syropem klonowym. Mango obierz i zmiksuj. Ugotowaną i wystudzoną tapiokę wyłóż do miseczek i schowaj do lodówki. Tuż przed podaniem polej sosem z mango i ozdób plasterkami kiwi.
Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 4 porcje.
1 porcja zawiera –248 kcal ok. 280g
Białko – 1 g
Tłuszcze – 4,2 g
Węglowodany – 49,7 g
Błonnik – 3,2 g
Wymiennik Węglowodanowy – 4,9