Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami

gulasz

Dzisiaj  pomysł na obiad. Gulasz z indyka, aromatyczny i rozgrzewający.

Składniki

Mięso z udźca indyka, bez skóry – 500 g
Cebula – 120 g
Wino białe, wytrawne  – 1/2 kieliszka
Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) – 75 g
Oliwa z oliwek – 2,łyżki
Sos sojowy ciemny- 2 łyżki
Czosnek – 3 ząbki
Mielona słodka papryka – 1 łyżeczka
Oregano (suszone) – łyżeczka
Ziele angielskie – 3 sztuki
Liść laurowy – 2 sztuki
Pieprz czarny mielony  i sól – do smaku

Przygotowanie
Mięso pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni  oliwę i dodaj mięso, dokładnie obsmaż je z każdej strony (ok. 10 minut).
Następnie wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek.
Wlej sos sojowy oraz wino i gotuj przez ok. 2 minuty. Później dodaj paprykę w proszku, oregano, liście laurowe i ziele angielskie, posiekane suszone pomidory oraz świeżo zmielony pieprz.
Wlej troszkę wody, dopraw solą, przykryj i gotuj  przez ok. 30 minut lub do miękkości mięsa.
Potrawa doskonale smakuje z kaszą i surówką.

Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na  3 porcje.

1 porcja zawiera – 338,7 kcal ok. 280 g

Białko –    35,5 g

Tłuszcze –    15,5 g

Węglowodany –    9,1 g

Błonnik –    3,9 g

Wymiennik Węglowodanowy  – 0,9