Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami
Dzisiaj pomysł na obiad. Gulasz z indyka, aromatyczny i rozgrzewający.
Składniki
Mięso z udźca indyka, bez skóry – 500 g
Cebula – 120 g
Wino białe, wytrawne – 1/2 kieliszka
Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) – 75 g
Oliwa z oliwek – 2,łyżki
Sos sojowy ciemny- 2 łyżki
Czosnek – 3 ząbki
Mielona słodka papryka – 1 łyżeczka
Oregano (suszone) – łyżeczka
Ziele angielskie – 3 sztuki
Liść laurowy – 2 sztuki
Pieprz czarny mielony i sól – do smaku
Przygotowanie
Mięso pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę i dodaj mięso, dokładnie obsmaż je z każdej strony (ok. 10 minut).
Następnie wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek.
Wlej sos sojowy oraz wino i gotuj przez ok. 2 minuty. Później dodaj paprykę w proszku, oregano, liście laurowe i ziele angielskie, posiekane suszone pomidory oraz świeżo zmielony pieprz.
Wlej troszkę wody, dopraw solą, przykryj i gotuj przez ok. 30 minut lub do miękkości mięsa.
Potrawa doskonale smakuje z kaszą i surówką.
Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 3 porcje.
1 porcja zawiera – 338,7 kcal ok. 280 g
Białko – 35,5 g
Tłuszcze – 15,5 g
Węglowodany – 9,1 g
Błonnik – 3,9 g
Wymiennik Węglowodanowy – 0,9