Karczochy po rzymsku

Dziś przepis rodem z Italii zaczerpnięty ze strony http://www.smacznaania.pl Wypróbowałam pychotka. Karczochy są u nas mało popularne i najczęściej nie wiemy jak je przyrządzić, a szkoda bo są smaczne i zdrowe.

Składniki
Karczochy – 40 szt
Bułka tarta – 25 g
Natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej
Mięta – 2 łyżki posiekanej
Czosnek – 1 ząbek
Cytryna – 1/2 szt
Oliwa z oliwek – 4 łyżki

Przygotowanie

Obrywamy kilka warstw zewnętrznych liści karczochów, gdyż są one twarde. Obcinamy końcówki łodyg, tak aby zostało ich ok. 4 cm. i obieramy je od góry do dołu.  Małą łyżeczką wyłuskujemy środek karczocha i palcami rozszerzamy nieco pozostałe liście, aby zrobić w nim miejsce na nadzienie. Następnie wstawiamy karczochy do wody, do której wyciskamy wcześniej sok z cytryny i zostawiamy je na klika minut wcześniej sok z cytryny.
W międzyczasie siekamy drobno miętę, pietruszkę i czosnek, dodajemy do tego bułkę tartą i 2 łyżki oliwy, wszystko solimy i mieszamy.

Następnie wyjmujemy karczochy z wody i do ich środka nakładamy przygotowany farsz, który ugniatamy. Do rondla z wlewamy kilka 2 łyżki oliwy. Gdy się rozgrzeje układamy w nim do góry łodygą posolone z wierzchu karczochy. Podsmażamy je przez 2 minuty. po czym podlewamy wodą, do połowy wysokości główki karczocha. Rondel przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 2 porcje.

1 porcja zawiera – 419 kcal ok. 440 g

Białko –    14,9 g

Tłuszcze –    21 g

Węglowodany –    30,4 g

Błonnik –    22,8 g

Wymiennik Węglowodanowy  – 3