Kasza gryczana z grzybami
Lubię pracę z ludźmi jest to bardzo rozwijająca, gdyż moi klienci uczą mnie wciąż nowych rzeczy. Po okresie świątecznego obżarstwa czas na coś szybkiego i bezmięsnego, ale za to z grzybami, które ze względu na dużą zawartość białka, mogą doskonale mięso zastępować. Moja klientka poleciła mi ten przepis, wypróbowałam, pychotka.
Składniki
Kasza gryczana (biała niepalona) – 120 g czy.i 3/4 szklanki
Cebula 1 sztuka ok. 12o g
Grzyby suszone – 40 g ok. dwie garście ( w sezonie oczywiście świerze)
Czosnek 2 ząbki
Rukola 1 garść
Pestki słonecznika – 2 łyżki
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Majeranek
Liście laurowe i ziele angielskie
Sos sojowy 1 łyżeczka
Przygotowanie
Grzyby moczymy w wodzie a następnie gotujemy. W międzyczasie gotujemy kaszę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Na patelni podsmażamy na oliwie cebulę. Gdy grzyby się ugotują i przestygną kroimy je na cienkie paski i dodajemy do podsmażonej cebuli wraz z przyprawami i małą ilością wody, w której się gotowały i przez chwilę dusimy. Potem łączymy je z ugotowaną kaszą. Posypujemy pestkami z dyni i rukolą.
Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 2 porcje.
1 porcja zawiera – 400 kcal ok. 165 g
Białko – 13,9 g
Tłuszcze – 12 g
Węglowodany – 58,7 g
Błonnik – 22,6 g
Wymiennik Węglowodanowy -5,9
Kasza gryczana – jest produktem bezglutenowym polecanym ludziom chorym na cukrzycę, ze względu na jej niski indeks i ładunek glikemiczny oraz sporą zawartość błonnika. Produkt ten jest też dobrym źródłem potasu, selenu, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, miedzi, krzemu i manganu, a także witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9). Kasza gryczana zawiera antyoksydanty tj.: rutyna, kwercetyna, pelargonidyna czy procyjanidyna.
Cebula – zawiera potas, siarkę, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, a także witaminy z grupy B, a także witaminę E i witaminę Cebula ma też doskonałe działanie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie, a także ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czosnek jest również silnym przeciwutleniaczem, dzięki zawartej w nim allicynie. Roślina ta jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6), witaminy C oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu, selenu i magnezu
Grzyby – zawierają beta-karoten oraz witaminy B1 i B2. Ze względu na dużą zawartość wody i błonnika polecane są przy odchudzaniu. Wzmacniają nerki i regulują przemianę materii. Zawarte w nich Ergotioneiny opóźniają procesy starzenia się organizmu, a cynk poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.
Pestki ze słonecznika dostarczą nam witamin z grupy B, a także magnezu, cynku, wapnia, żelaza, potasu, manganu i selenu
Rukola – bogata jest w witaminy: A, B2, B5, B6, B9, C, K i składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, potas i mangan. Zawiera w sobie aminokwasy o właściwościach bakteriobójczych i jest źródłem antyoksydantów
Oliwa z oliwek – to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie wynika z zawartości antyoksydantów, witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz składników mineralnych tj. potas, magnez czy fosfor.