Kasza jaglana z Guacamole
Dzisiaj znowu coś z kaszą jaglaną doskonałą na detoksykację. Ponadto teraz w okresie zimowym dobrze jest jeść dania z cebulą i czosnkiem, wzmacniającymi naszą odporność. Potrawa nieskomplikowana dobra na lekki lunch, czy też kolację.
Składniki
Kasza jaglana ugotowana 130 g
Cebula – 70 g – 1 sztuka
Awokado – 140 g – 1 sztuka
Pomidory – 290 g – 2 sztuki
Czosnek – 1 ząbek
Rukola- 10 g
Cytryna – 1 /2 sztuki
Sól i pieprz
Przygotowanie
Awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy do tego pokrojone w drobną kosteczkę cebulę, czosnek i jednego pomidora.Skrapiamy sokiem z cytryny solimy i pieprzymy. Do tego dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojoną rukolę. Wszystko razem mieszamy. Na wierzch dajemy drugiego pomidora pokrojonego w ósemki.
Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 2 porcje.
1 porcja zawiera – 237,5 kcal ok. 322 g
Białko – 5,7 g
Tłuszcze – 11,8 g
Węglowodany – 24,6 g
Błonnik – 5,4 g
Wymiennik Węglowodanowy – 2,5
Awokado – jest źródłem błonnika, antyoksydantów, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego), a także witaminy C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych takich jak magnez, potas, cynk, miedź i mangan. Dużą zaletą tego owocu jest również zawartość dobrej proporcji Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega 6 do Omega 3.
Cebula – zawiera potas, siarkę, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, a także witaminy z grupy B, a także witaminę E i witaminę Cebula ma też doskonałe działanie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Cytryna – zawiera duże ilości witaminy C oraz witaminy B1, B6, B9, potas i wapń.
Czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie, a także ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czosnek jest również silnym przeciwutleniaczem, dzięki zawartej w nim allicynie. Roślina ta jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6), witaminy C oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu, selenu i magnezu.
Kasza jaglana – ma dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) witaminy E oraz żelaza, miedzi i krzemu wpływającego korzystnie na mineralizację kości i pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Przypisuje się jej właściwości antywirusowe oraz zdolność zmniejszania stanu zapalnego błon śluzowych. Kasza jaglana zawiera lecytyny wpływającą na pamięć i koncentrację, a także regulację poziomu cholesterolu.
Pomidory – to bogate źródło: witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, K, E, błonnika, biotyny, potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i manganu. Zawierają one też istotny antyoksydant – likopen zapobiegający rakowi prostaty i szyjki macicy.
Rukola – bogata jest w witaminy: A, B2, B5, B6, B9, C, K i składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, potas i mangan. Zawiera w sobie aminokwasy o właściwościach bakteriobójczych i jest źródłem antyoksydantów