Koktajl kokosowo-jaglany z awokado i granatem
Dziś powracam do przepisów mojego ulubionego Marka Zaremby. Koktajl kokosowo-jaglany z awokado i granatem. Polecany jest zwłaszcza przy refluksie i zgadze, a także przy detoksie.
Składniki
1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 dojrzałego awokado
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka syropu klonowego
1/4 granatu
Przygotwanie
Podgrzej mleko kokosowe, dodaj do niego syrop z agawy, a następnie obrane awokado i ugotowaną kaszę jaglaną. Wszystko zmiksuj, aby miało konsystencję gładkiego kremu. Powstała masę wlej do szklanki i posyp na wierzchu obranymi ziarenkami granatu.
Podane przeze mnie proporcje są na jedną porcję
1 porcja zawiera – 331,7 kcal ok. 335 g
Białko – 5 g
Tłuszcze – 16,9 g
Węglowodany – 37,2 g
Błonnik – 5,4 g
Wymiennik Węglowodanowy – 3,7
Awokado – jest źródłem błonnika, antyoksydantów, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego), a także witaminy C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych takich jak magnez, potas, cynk, miedź i mangan. Dużą zaletą tego owocu jest również zawartość dobrej proporcji Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega 6 do Omega 3.
Granat to owoc o niskim indeksie glikemicznym, dostarczający dużych ilości antyoksydantów. Stanowi on dobre źródło błonnika oraz witamin z grupy B: B1, B2, B5, B6, B9 , witaminy C, E i K, jak też minerałów: potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, a nawet magnezu
Kasza jaglana – ma dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) witaminy E oraz żelaza, miedzi i krzemu wpływającego korzystnie na mineralizację kości i pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Przypisuje się jej właściwości antywirusowe oraz zdolność zmniejszania stanu zapalnego błon śluzowych. Kasza jaglana zawiera lecytyny wpływającą na pamięć i koncentrację, a także regulację poziomu cholesterolu.
Mleko kokosowe – jest dobrym źródłem manganu, miedzi, fosforu, magnezu, żelaza i selenu. Zawiera także niewielkie ilości witaminy C oraz witamin z grupy B: B2,B6 i B9.