Kotleciki z kalafiora i dyni w sezamie
Sezon na dynię w pełnym rozkwicie stąd dzisiaj propozycja na obiad, kolację, bądź przekąskę do pracy. Kotleciki z dyni, kalafiora i kaszy jaglanej w sezamowej otoczce.
Produkty
Dynia – 380 g (1/4 średniej dyni)
Kalafior – 350 g (1/2 kalafiora)
Kasza jaglana – pół szklanki
Rukola – 20 g – garść
Natka – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Czosnek – 1 ząbek
Kurkuma – 1 szczypta
Chilli – 1 szczypta
Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
Jajko – 1 sztuka
Przygotowanie
1. Kaszę jaglaną ugotuj w małej ilości wody.
2. Kalafiora porwij na drobne różyczki i ugotuj na parze. Jak wystygnie podziab widelcem.
3. Dynię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przesmaż na oliwie z dodatkiem przypraw.
4. Przestudzoną kaszę, kalafiora i dynię wymieszaj razem. Dodaj posiekaną rukolę i natkę, wyciśnięty czosnek oraz surowe jajko.
5. zwilżonymi w wodzie rękoma uformuj kotlety, obtocz je w ziarnach sezamu i smaż na oliwie przez 5 minut z każdej strony.
Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 2 porcje.
1 porcja zawiera – kcal ok. g
Białko – 14,3 g
Tłuszcze – 14,9 g
Węglowodany – 37,8 g
Błonnik – 11,3g
Wymiennik Węglowodanowy – 3,8
Dynia – jest źródłem witaminy A, C i E oraz witamin z grupy B a także potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu i wapnia. Wspomaga odchudzanie, wzmacnia odporność, reguluje ciśnienie i pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn, niweluje zaparcia, zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę. Jest dobra na wzrok, stan włosów, paznokci i skóry, a także wzmacnia wątrobę i nerki.
Kasza jaglana – ma dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) witaminy E oraz żelaza, miedzi i krzemu wpływającego korzystnie na mineralizację kości i pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Przypisuje się jej właściwości antywirusowe oraz zdolność zmniejszania stanu zapalnego błon śluzowych. Kasza jaglana zawiera lecytyny wpływającą na pamięć i koncentrację, a także regulację poziomu cholesterolu.
Kalafior – źródło witaminy A i C oraz witamin z grupy B, a także potasu, wapnia, boru, magnezu i manganu. Ma właściwości regulujące ciśnienie krwi, działanie przeciwnowotworowe, wspomaga leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów oraz Helicobacter Pylori, wspomaga wątrobę i nerki.
Gałka muszkatołowa – zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę A i C, a także Wapń , żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Przyprawa ta ma właściwości stymulujące układ nerwowy, poprawia potencję i trawienie, zapobiega wrzodom żołądka i zakrzepom.
Natka pietruszki – ma właściwości antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybicze oraz jest dobra na anemię. Jest bogatym źródłem witaminy A, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, sodu, witaminy z grupy B oraz błonnik. Zawiera o wiele więcej witaminy C, niż cytrusy, czy papryka czerwona.
Rukola, bogata jest w witaminy: A, B2, B5, B6, B9, C, K i składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, potas i mangan. Zawiera w sobie aminokwasy o właściwościach bakteriobójczych i jest źródłem antyoksydantów
Chilli- znakomita przyprawa pobudzająca nasz metabolizm, stymulująca spalanie tłuszczu. Zawiera witaminę A, C, B6 oraz potas, mangan, magnez i żelazo. Swój ostry smak zawdzięcza kapsaicynie, działającej antybakteryjnie, antynowotworowo, przeciwbólowo i przeciwcukrzycowo.
Czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie, a także ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czosnek jest również silnym przeciwutleniaczem, dzięki zawartej w nim allicynie. Roślina ta jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6), witaminy C oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu, selenu i magnezuDynia – jest źródłem witaminy A, C i E oraz witamin z grupy B a także potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu i wapnia. Wspomaga odchudzanie, wzmacnia odporność, reguluje ciśnienie i pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn, niweluje zaparcia, zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę. Jest dobra na wzrok, stan włosów, paznokci i skóry, a także wzmacnia wątrobę i nerki.
Kurkuma – ma właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, działa także przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Jednakże najważniejszą zaletą tej przyprawy jest obecność kurkuminy silnego antyoksydantu działającego antynowotworowe, Należy jednak pamiętać, że kurkumina wchłania się dobrze tylko w obecności piperyny dlatego warto jest ją stosować wraz pieprzem bądź chilly.
Oliwa z oliwek – to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie wynika z zawartości antyoksydantów, witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz składników mineralnych tj. potas, magnez czy fosfor.