Krem z dyni z nutą imbiru
Dziś wracamy do pomarańczowych klimatów, propozycją na coś rozgrzewającego w te chłodne dni – krem z dyni.
Składniki
Na wywar:
Marchew 3 sztuki – 330 g
Pietruszka 1 sztuka – 130 g
Seler gruby plaster – 125 g
por – 1/2 sztuki – 90 g
skrzydełka z kurczaka 3 sztuki – 330 g
Dynia – 1, 5 kg
cebula 2 sztuki – 200 g
Imbir – wg uznania ja daję 1 łyżeczkę
Cynamon – wg uznania ja daję 1 szczyptę
Papryka ostra (Chilli)- wg uznania ja daję 1 szczyptę
Sól- wg uznania
Śmietana 12% – 2 łyżki
Pestki z dyni – 4 łyżki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Przygotowanie
Przygotuj wywar z warzyw i skrzydeł kurczaka – 3 marchewki, 1 pietruszka, 125 g selera, 90 g pora. Po ugotowaniu wyjmij warzywa i skrzydełka i wrzuć obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Duś na małym ogniu i pod koniec dodaj pokrojoną w kostkę i usmażoną na oliwie cebulę. Dopraw przyprawami i zblenduj. Następnie zapraw śmietaną i podawaj z pestkami dyni.
Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 4 porcje.
1 porcja zawiera – kcal ok. 512 g
Białko – 9,6 g
Tłuszcze – 9,6 g
Węglowodany – 24,3g
Błonnik – 2,8 g
Wymiennik Węglowodanowy – 2,5
Dynia – jest źródłem witaminy A, C i E oraz witamin z grupy B a także potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu i wapnia. Wspomaga odchudzanie, wzmacnia odporność, reguluje ciśnienie i pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn, niweluje zaparcia, zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę. Jest dobra na wzrok, stan włosów, paznokci i skóry, a także wzmacnia wątrobę i nerki.
Cebula – zawiera potas, siarkę, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, a także witaminy z grupy B, a także witaminę E i witaminę Cebula ma też doskonałe działanie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Chilli- znakomita przyprawa podbudzająca nasz metabolizm, stymulująca spalanie tłuszczu. Zawiera witaminę A, C, B6 oraz potas, mangan, magnez i żelazo. Swój ostry smak zawdzięcza kapsaicynie, działającej antybakteryjnie, antynowotworowo, przeciwbólowo i przeciwcukrzycowo.
Cynamon – jest dobrym źródłem wapnia, żelaza i manganu. Przyspiesza przemianę materii, polepsza proces trawienia , ma działanie antynowotworowe, a także reguluje pracę nerek. Zawiera błonnik pokarmowy oraz zapobiega nadkwaśności.
Imbir – to przyprawa, która ułatwia trawienie, łagodzi mdłości i bóle menstruacyjne, chroni przed powstawaniem zakrzepów, leczy przeziębienia, migreny, działa moczopędnie, dba o jamę ustną, poprawia ukrwienie mózgu oraz rozgrzewa organizm. Jest źródłem witamin z grupy B zwłaszcza kwasu foliowego oraz witaminy C, E , wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, sodu, miedzi, manganu i selenu.
Oliwa z oliwek – to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie wynika z zawartości antyoksydantów, witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz składników mineralnych tj. potas, magnez czy fosfor.