Makaron z zielonym pesto i kurczakiem

Wczoraj robiłam Makaron z kurczakiem i pesto z rukoli z przepisu Dari Ładochy. Pychotka zachęcam do spróbowania. Jest kaloryczny, ale bardzo sycący i zawiera dużo zdrowych składników.

Składniki
Filet z piersi kurczaka zagrodowy (bez skóry)  300 g
Makaron tagiatelle  – 200 g
Ser typu „Feta”  – 150 g
Oliwa z oliwek  – 6 łyżek
Suszone pomidory – 8 sztuk
Rukola 40 g
Orzechy włoskie 30 g – 2 łyżki
Szpinak 25 g
Sok z limonki  2 łyżki
Czosnek 2 ząbki
Syrop klonowy 1 łyżka
Oregano (suszone) – 2 łyżeczki
Pieprz i Sól do smaku

Przygotowanie
Pesto – Zmiksuj rukolę, z orzechami, serem feta, sokiem z limonki, syropem klonowym i 4 łyżkami oliwy.

Ugotuj makaron al dente. W międzyczasie pokrój kurczaka w cienkie paski, dopraw solą i oregano i podsmaż na patelni. Następnie dodaj posiekany czosnek i dalej obsmażaj. Po ugotowaniu makaronu, dorzuć go do patelni z dwoma łyżkami pozostałej po gotowaniu wody. Na koniec dodaj pokrojone pomidory, pesto i szpinak. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 3-4 minuty

Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 3 porcje.

1 porcja zawiera – 778 kcal ok. 283 g

Białko –    40,4 g

Tłuszcze –    38,5 g

Węglowodany –    64,5 g

Błonnik –   6,4 g

Wymiennik Węglowodanowy  – 6,4

Czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie,  a także ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czosnek jest również silnym przeciwutleniaczem, dzięki zawartej w nim allicynie. Roślina ta jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6), witaminy C oraz  składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu, selenu i magnezu
Oliwa z oliwek – to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie wynika z zawartości antyoksydantów, witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz składników mineralnych tj. potas, magnez czy fosfor.
Orzechy włoskie – są bogatym źródłem błonnika, argininy (redukującej ryzyko choroby wieńcowej), a przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3 wykazujących działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe, poprawiających stan włosów, skóry i paznokci, wspomagających układ nerwowy i układ krążenia, obniżających poziom cholesterolu.   Orzechy włoskie są cennym dostawcą kwasu foliowego zapobiegającego wzrostowi stężenia homocysteiny we krwi,  jednego z czynników ryzyka chorób układu krążenia na tle miażdżycy. Oprócz witaminy B9 orzechy są także bogate w witaminę B1, B6, fosfor, miedź, mangan oraz cynk. Znajdziemy w nich także pewne ilości selenu, potasu, żelaza, wapnia, witaminy E,  B2,  B3 i B5.
Pomidory – to bogate źródło: witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, K, E, błonnika, biotyny, potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i manganu. Zawierają one też istotny antyoksydant – likopen zapobiegający rakowi prostaty i szyjki macicy.
Rukola – bogata jest w witaminy: A, B2, B5, B6, B9, C, K i składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, potas i mangan. Zawiera w sobie aminokwasy o właściwościach bakteriobójczych i jest źródłem antyoksydantów
Ser feta – to produkt bogaty w witaminy B2, B6, B12 oraz składniki mineralne tj.: wapń, sód, fosfor i selen. Produkt ten możemy również zaliczyć do probiotyków wzmacniających naszą odporność i chroniących jelita przed szkodliwym działaniem bakterii.
Szpinak –
jest źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C, E i K oraz żelaza, wapnia, magnezu , fosforu,  miedzi, potasu, jodu, cynku i manganu. Wspomaga wzrok, pamięć i koncentrację, zwiększa odporność, wzmacnia kości, zapobiega zaparciom i osteoporozie, pomaga uregulować ciśnienie krwi. Ze względu na zawartość antyoksydantów chroni przed szybkim starzeniem się i  działa przeciwnowotworowo. Polecany jest też przy odchudzaniu.