Nadziewane udziki z kurczaka
Dziś jedno z moich ulubionych dań. Lubię je piec, jak przyjeżdżają do mnie córki. Wprawdzie jest kaloryczna, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić, tym bardziej, że to zdrowe kalorie, a poza tym to pyszna i elegancka potrawa, na przyjęcie 🙂
Składniki
Udziki z kurczaka – 8 sztuk
Pomidory suszone odsączone z oleju – 100 g
Pestki dyni – 35 g
Pestki słonecznika – 20 g
Orzechy włoskie – 15 g
Olej z suszonych pomidorów – 3 łyżki
Sos
Pomarańcza – 1 sztuka
Masło – 1 łyżeczka
Wino białe – 1/4 szklanki
Miód – 1 łyżka
Przygotowanie
Udziki trybujemy z kości, staramy się ponacinać tak mięso, aby tworzyło w miarę równy płat. Solimy i pieprzymy. Pomidory suszone kroimy w paski do nich dodajemy posiekane orzechy i pestki z dyni i słonecznika (potrawa jest jeszcze smaczniejsza gdy zastąpimy to pistacjami, ale ja tym razem nie miałam w domu). Tak przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na udziki. Przygotowujemy 8 kawałków folii aluminiowej, którą smarujemy pędzelkiem umoczonym w oleju z odsączonych pomidorów. Mięso z farszem zwijamy w ruloniki i zawijamy jak cukierek w folię. Nadmiar folii po bokach obcinamy. Tak przygotowane mięso wrzucamy na patelnię bez tłuszczu i obsmażamy z każdej strony przez 3 minuty, później przekładamy do naczynia żaroodpornego i na 40 minut wkładamy do piekarnika w 185 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Pomarańczę filetujemy, z resztek wyciskamy sok. Wrzucamy to do garnka dodajemy miód i na wolnym ogniu przez kilka minut gotujemy. Następnie blendujemy dodajemy masło i wino i znów przez kilka minut dusimy na małym ogniu.
Gdy mięso się upiecze, rozwijamy je z folii kroimy na plasterki i polewamy pomarańczowym sosem.
Podane przeze mnie proporcje są na 5 porcji, dla każdego po dwa udziki.
1 porcja zawiera – 595 kcal ok. 339 g
Białko – 44,9 g
Tłuszcze – 39 g
Węglowodany – 12,4 g
Błonnik – 2,7 g
Wymiennik Węglowodanowy – 1,2
Pestki z dyni i słonecznika dostarczą nam witamin z grupy B, a także magnezu, cynku, wapnia, żelaza, potasu, manganu i selenu
Orzechy włoskie – są bogatym źródłem błonnika, argininy (redukującej ryzyko choroby wieńcowej), a przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3 wykazujących działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe, poprawiających stan włosów, skóry i paznokci, wspomagających układ nerwowy i układ krążenia, obniżających poziom cholesterolu. Orzechy włoskie są cennym dostawcą kwasu foliowego zapobiegającego wzrostowi stężenia homocysteiny we krwi, jednego z czynników ryzyka chorób układu krążenia na tle miażdżycy. Oprócz witaminy B9 orzechy są także bogate w witaminę B1, B6, fosfor, miedź, mangan oraz cynk. Znajdziemy w nich także pewne ilości selenu, potasu, żelaza, wapnia, witaminy E, B2, B3 i B5.
Pomarańcza – zawiera dużo witaminy C, B, B1, B3, B6, B9, B12, A ,błonnik, peptyny, wapń, magnez, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor i selen.
Pomidory – to bogate źródło: witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, K, E, błonnika, biotyny, potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i manganu. Zawierają one też istotny antyoksydant – likopen zapobiegający rakowi prostaty i szyjki macicy.
Miód – zawiera potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt a także witaminy A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C oraz H. Miód ma działanie bakteriobójcze, wzmacnia także serce.