Pałki z kurczaka po meksykańsku
Jedno z ulubionych dań moich córek. Aromatyczna propozycja na obiad, która „uraduje” kubki smakowe niejednego konesera.
Składniki
Pałki z kurczaka – 1100 g – 8 sztuk
Cebula – 200 g – 2 sztuki
Pomidory pokrojone w kostkę w zalewie – 400 g
Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
Czerwona fasola – 240 g (po odlaniu z zalewy)
Czosnek – 2 ząbki
Goździki mielone – 2 g
Cynamon- 2 g
Gałka muszkatołowa mielona – 2 g
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Pałki z kurczaka posól i popieprz. Następnie obsmaż ze wszystkich stron na patelni. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż pokrojoną w plastry cebulę, starty czosnek, gdy się zarumienią, dodaj pomidory z sokiem i koncentrat oraz fasolę (wcześniej odlej z niej zalewę)i przyprawy. Na koniec dolej wino i duś przez 4 minuty. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do naczynia z pałkami wlej przygotowany sos i przykryj naczynie i włóż do piekarnika piecz ok. 50 minut.
Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 8 porcji (jeśli jest po jednej pałce)
1 porcja zawiera – 307 kcal ok. 276 g
Białko – 25,8 g
Tłuszcze – 17 g
Węglowodany – 7,5 g
Błonnik – 3,2 g
Wymiennik Węglowodanowy – 0,7
Cebula – zawiera potas, siarkę, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, a także witaminy z grupy B, a także witaminę E i witaminę Cebula ma też doskonałe działanie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Cynamon – jest dobrym źródłem wapnia, żelaza i manganu. Przyspiesza przemianę materii, polepsza proces trawienia , ma działanie antynowotworowe, a także reguluje pracę nerek. Zawiera błonnik pokarmowy oraz zapobiega nadkwaśności.
Czerwone wino – ze względu na zawartość resweratolu (antyoksydant) ma działanie przeciwnowotworowe, wspomaga układ krwionośny i pokarmowy, chroni przed chorobami serca i nadciśnieniem. Zawiera potas, magnez i wapń.
Czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie, a także ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czosnek jest również silnym przeciwutleniaczem, dzięki zawartej w nim allicynie. Roślina ta jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B
Fasola czerwona – zawiera witaminy A, C z grupy B oraz potas, wapń, fosfor, cynk i selen. Fasola działa przeciwnowotworowo, przeciwdepresyjnie, jest dobra na pamięć i koncentrację.
Gałka muszkatołowa – zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę A i C, a także Wapń , żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Przyprawa ta ma właściwości stymulujące układ nerwowy, poprawia potencję i trawienie, zapobiega wrzodom żołądka i zakrzepom.
Goździki – są pierwsze na liście wśród przypraw zawierających największą ilość antyoksydantów. Wzmacniają żołądek i nerki oraz układ odpornościowy. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, oczyszczające z toksyn, antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia się
Oliwa z oliwek – to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie wynika z zawartości antyoksydantów, witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz składników mineralnych tj. potas, magnez czy fosfor.
Pomidory – to bogate źródło: witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, K, E, błonnika, biotyny, potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i manganu. Zawierają one też istotny antyoksydant – likopen zapobiegający rakowi prostaty i szyjki macicy.