Równowaga kwasowo-zasadowa – domowa metoda sprawdzania
Pisałam Wam już o równowadze kwasowo zasadowej i jej wpływie na zdrowie. Dziś obiecana domowa metoda sprawdzania, czy nie jesteśmy zakwaszeni.
- Kupujemy zestaw papierków lakmusowych z przedziałem 5,5 do 7 pH – można je kupić przez internet lub w aptece.
- Po min. 6 godzinach snu, na czczo pobieramy do pojemnika, mocz z tzw. strumienia środkowego.
- Zanurzamy papierek i sprawdzamy wartość (od 6,5 do 7,5 jest równowaga kwasowo zasadowa , niższa to zakwasznie, wyższa zbytnia zasadowość)
- Badanie powtarzamy na przestrzenik kilku kolejnych dni, aby utwierdzić się co do ich prawidłowoci.
W przypadku, gdy uzyskane wyniki wskazują na zakwaszeniu organizmu, należałoby wprowadzić dietę bardziej zasadodtwórczą ( czyli owoce, warzywa w dużych ilościch, mniej przetworów zbożowych, mięsnych i tłustego nabiału). Pamiętajcie również, iż brak snu oraz aktywności fizycznej, stres i przyjmowanie leków wpływają na organizm kwasotwórczo.
Jednakże, na pierwszym miejscu w kategorii „zakwaszaczy” należałoby wymienić cukier. W związku z tym, że nie zawiera on żadnych składników mineralnych, to aby organizm mógł go zmetabolizować, potrzebuje pociągnąć składniki zasadotwórcze, które pobiera najczęściej z zębów, kości, mięśni.
Tak więc od dzisiaj, jeśli chcesz się odkwasić, to komponuj posiłki w ten sposób, aby na talerzu było 80 % warzyw i owoców, a tylko 20 % zbóż, mięsa, tłustego nabiału.
I niech Ci nie przyjdzie do głowy „genialny pomysł” odkwaszania się za pomocą picia zasadotwórczej sody, gdyż w konsekwencji zaburzysz procesy trawienne, poprzez neutralizację soku żołądkowego. Będzie to też dostarczenie sobie tylko i wyłącznie samego sodu, zamiast całej gamy pozostałych zasadotwórczych elementów (tj. magnez, potas, , wapń, żelazo, chrom, selen, cynk)., które „dowieziemy” wraz z warzywno-owocową dietą.
W kolejnym moim artykule będę Was oswajać z warzywami i owocami pisząc o ich zasadowości, naturze termicznej i prozdrowotnej, składnikach odżywczych, i zbawiennym wpływie na poszczególne organy naszego organizmu.