Sałatka jaglana z grejpfrutem, awokado i granatem

Dzisiaj kolejna porpozycja czegoś do pudełka, sałatka jaglana, która jest świetnym antidotum przy leczeniu kandydozy. Marek Zaremba poleca ją ze względu na wysoką zasadowość awokado i grejpfruta oraz ich działanie grzybobójcze. Także oregano i czosnek zabijają grzyby. Polecam jest szybka do zrobienia i smaczna.

Składniki:
Pomidor 120 g – 1 sztuka
Grejpfrut 220 g – 1 sztuka
Awokado – 70 g 1/2 sztuki
Oliwa z oliwek – 1/4 szklanki
Kasza jaglana – 52 g – 4 łyżki
Granat – 50 g – 0,5 sztuki
Ksylitol – 1 łyżeczka
Oregano (suszone) – 1 łyżeczka
Czosnek – 1 ząbek
Bazylia (świeża) – 5 listków
Ocet balsamiczny – 1 łyżczeczka
Sól biała – do smaku
Len, nasiona – 1 łyżka

Przygotowanie:
Przygotuj dresinng z oliwy, oregano, wyciśniętego czosnku, octu, soli i ksylitolu. Ugotuj kaszę. przełóż do miski i wymieszaj z dresingiem, pokrojonym pomidorem, awokado, grejpfrutem, listkami bazyli. Na koniec posyp sałatkę prażonym siemieniem lnianym i obranym granatem.

Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 3 porcje

1 porcja zawiera –368,7  kcal ok. 205 g

Białko –  4,9 g

Tłuszcze –26,1 g

Węglowodany –25,7 g

Błonnik – 5,7 g

Wymiennik Węglowodanowy – 2,6

Kasza jaglana – ma dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) witaminy E oraz żelaza, miedzi i krzemu wpływającego korzystnie na mineralizację kości i pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.  Przypisuje się jej właściwości antywirusowe oraz zdolność zmniejszania stanu zapalnego błon śluzowych. Kasza jaglana zawiera lecytyny wpływającą na pamięć i koncentrację, a także regulację poziomu cholesterolu.
Grejpfrut – jest źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C oraz wapnia i potasu. Przyspiesza przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej oraz spowalnia procesy starzenia. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe.
Awokado
–  jest źródłem błonnika, antyoksydantów, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego), a także witaminy C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych takich jak magnez, potas, cynk, miedź i mangan. Dużą zaletą tego owocu jest również zawartość dobrej proporcji Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega 6 do Omega 3.
Granat
to owoc o niskim indeksie glikemicznym, dostarczający dużych ilości antyoksydantów. Stanowi on dobre źródło błonnika  oraz witamin z grupy B: B1, B2, B5, B6, B9 , witaminy C, E i K, jak też  minerałów: potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, a nawet magnezu
Pomidory – to bogate źródło: witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, K, E, błonnika, biotyny, potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i manganu. Zawierają one też istotny antyoksydant – likopen zapobiegający rakowi prostaty i szyjki macicy.
Bazylia – to roślina mająca właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dodatkowym atutem bazylii jest duża ilość garbników, które działają ściągająco na błony śluzowe oraz mają działanie przeciwutleniające. Jest ona także bogatym źródłem witamin i soli mineralnych, tj.  witamina A, C, K, wapń, potas, żelazo, mangan i magnez.
Czosnek  działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie,  a także ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czosnek jest również silnym przeciwutleniaczem, dzięki zawartej w nim allicynie. Roślina ta jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6), witaminy C oraz  składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu, selenu i magnezu.
Oliwa z oliwek – to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie wynika z zawartości antyoksydantów, witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz składników mineralnych tj. potas, magnez czy fosfor.