Sałatka z gryką i kozim serem

W moim wpisie dotyczącym dbania o siebie zimą namawiałam Was, abyście w celu podniesienia swojej odporności stosowali w swojej kuchni synbiotyki. Dziś w Czwartkowej Kulinarnej Kalorii na miarę propozycja takiego synbiotycznego posiłku. Sałatka z kaszy gryczanej. Zawarty w niej ogórek kiszony i ser kozi dostarczą nam probiotyków, a gryka, czosnek, cebula, pomidor będą dopełnieniem w postaci prebiotyków.

Składniki
Kasza gryczana (niepalona) – 100 g – 1/2 szklanki
Ogórki Kiszone – 150 g – 3 sztuki
Pomidory – 240 g – 2 sztuki
Cebula czerwona – 40 g ok. 1/3 sztuki
Ser kozi -100 g
Rukola – 10 g
Czosnek – 1 ząbek
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Sól do smaku

Przygotowanie
Ugotuj kaszę i ostudź. Do kaszy dodaj resztę składników pokrojonych w kostkę. Dopraw solą i oliwą

Podane przeze mnie proporcje są mniej więcej na 2 porcje.

1 porcja zawiera – 487 kcal ok. 328 g

Białko –  24,2 g

Tłuszcze –    24,9 g

Węglowodany –    38,2 g

Błonnik –   7,3 g

Wymiennik Węglowodanowy  – 3,8

Cebula –  zawiera potas, siarkę, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, a także witaminy z grupy B, a także witaminę E i witaminę Cebula ma też doskonałe działanie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie,  a także ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czosnek jest również silnym przeciwutleniaczem, dzięki zawartej w nim allicynie. Roślina ta jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6), witaminy C oraz  składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu, selenu i magnezu.
Kasza gryczana – jest produktem bezglutenowym polecanym ludziom chorym na cukrzycę, ze względu na jej niski indeks i ładunek  glikemiczny oraz sporą zawartość błonnika. Produkt ten jest też dobrym źródłem potasu, selenu, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, miedzi, krzemu i manganu, a także witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9). Kasza gryczana zawiera antyoksydanty tj.: rutyna, kwercetyna, pelargonidyna czy procyjanidyna.
Kozi ser – to źródło cynku, wapnia, potasu, fosforu i magnezu oraz ,kwasu foliowego, witamin z grupy A i B w tym kwasu foliowego. Ser ma pozytywne działanie przy takich chorobach jak: astma, anemia, schorzenia wątroby, jelit, żołądka, oskrzeli i płuc przy astma. Regularnie spożywany działa profilaktycznie przeciw zawałom i chorobom układu krążenia. Obniża także poziomu złego cholesterolu we krwi. Kozi ser jest też  probiotykiem, ma więc zbawienny wpływ na naszą mikroflorę jelitową.
Ogórek kiszony – ze względu na obecność bakterii probiotycznych wspomagają proces trawienia oraz wzmacniają odporność organizmu na choroby. Zawierają też antyoksydanty. Poleca się je przy odchudzaniu. Ogórki kiszone mają właściwości oczyszczania organizmu z toksyn. Zawierają witaminy z grupy B (B2, B3, B6, B12) oraz witaminę C, E i K.
Oliwa z oliwek – to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie wynika z zawartości antyoksydantów, witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz składników mineralnych tj. potas, magnez czy fosfor
Pomidory – to bogate źródło: witaminy B1, B2, B3, B6, B9, C, K, E, błonnika, biotyny, potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i manganu. Zawierają one też istotny antyoksydant – likopen zapobiegający rakowi prostaty i szyjki macicy.
Rukola – bogata jest w witaminy: A, B2, B5, B6, B9, C, K i składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, potas i mangan. Zawiera w sobie aminokwasy o właściwościach bakteriobójczych i jest źródłem antyoksydantów