Smoothie z mango z dodatkiem młodego jęczmienia i imbiru
Lato to dobry okres na robienie odżywczych i lekkich smoothie. Dziś chcę Wam przybliżyć kolejną taką propozycję Marka Zaremby. Mango jest wychładzające, dlatego dobrze je właśnie spożywać o tej porze roku. Dodatek imbiru uaktywnia świetnie pracę jelit, a młody jęczmień oczyszcza z toksyn, pobudza metabolizm i przyspiesza spalanie zbędnego tłuszczu.
Składniki
1 dojrzałe mango
1 plasterek świeżego imbiru
1/2 łyżeczki młodego sproszkowanego jęczmienia
1 łyżka wody mineralnej
Przygotowanie jest proste bo mango i imbir należy zblendować i na koniec dodać sproszkowany jęczmień.
Podane przeze mnie proporcje są na 1 porcję .
1 porcja zawiera – 200 kcal ok. 300 g
Białko – 1,8 g
Tłuszcze – 0,9 g
Węglowodany – 44 g
Błonnik – 4,9 g
Wymiennik Węglowodanowy – 4,4