Święta ważne w dietetyce

Dziś rozpoczynam kolejny cykl wpisów promujący nietypowe święta, oczywiście wybieram tylko te które mają jakieś powiązanie z dietetyką.

20 Marzec – 🌸🌷 Pierwszy Dzień Wiosny Astronomicznej,🌸🌷, ale nie tylko… 
Czy wiecie, że…. ❓ dziś jest także Międzynarodowy Dzień bez Mięsa 🥗
Wraz z nadejściem 🌱 wiosny warto ciężkie potrawy spożywane zimą zamienić, na lżejsze z przewagą warzyw i owoców 🥕 🥦 🥒🍆🍓🍊🍍🥝oraz ograniczyć ilość spożywanych posiłków 🥩 mięsnych do razu lub dwóch, trzech w tygodniu.



22 Marca to Światowy Dzień Wody 💧💧💧
Czy wiecie, że…. ❓ ponad miliard ludzi na świecie cierpi z powodu braku dostępu do czystej wody pitnej. Dlatego doceńmy to, że mamy ją na wyciągnięcie 🖐ręki i pamiętajmy o właściwym nawodnieniu naszego organizmu – powinniśmy przyjmować 1,5 -2 litry płynów dziennie. N
Na zdjęciu 📖 przeczytacie do czego jest nam niezbędna woda.

26 Marca – Międzynarodowy Dzień Szpinaku
przez lata uważano, że warzywo to zawiera ogromne ilości żelaza, jednak okazało się to zwykła pomyłką pisarską w wyniku, której zamiast 3 mg żelaza zapisano 30 mg. Nie zmienia to faktu, iż szpinak jest bardzo zdrowy i warto go włączać do swojej diety.

24 Kwietnia Dzień Immunologii…. czy wiecie, że…..⁉…. jelita i zawarte w nich bakterie są kluczowe, jeśli chodzi o odporność naszego organizmu, to one dają sygnał jeśli nasz organizm jest zagrożony atakiem.
W jelitach znajduje się dużo więcej komórek odpornościowych, niż w innych narządach układu immunologicznego. Ponadto nasz układ odpornościowy styka się bezpośrednio ze środowiskiem zewnętrznym właśnie głównie w jelicie.
Układ odpornościowy jelit nazywa się GALT gut-associated lymphoid tissue.
Dobrym żywieniem możemy zadbać o to, aby nasz przewód pokarmowy zasiedlały właściwe kolonie bakterii niezbędnych do tego, abyśmy byli zdrowi.

10 Maj
Europejski Dzień Profilaktyki Udarowej
 🧠 . 
Choroba ta staje się dużą bolączką ostatnich czasów i przyczyną wielu zgonów. Warto więc zadbać o siebie i prowadzić taki tryb życia, który będzie przyjazny dla naszego ❣ układu naczyniowego. 
W moim środowym poście zachęcałam Was do 📖przeczytania artykułu na temat diety w profilaktyce udarowej. Dziś 📷 zdjęcie z informacjami na temat innych aspektów, które mogą pomóc nam zapobiegać tej chorobie.

17 Maj Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego. Kolejne schorzenie z grupy DIETOZALEŻNYCH, które może doprowadzić do śmierci.
Warto więc zadbać o odpowiednią dietę i higieniczny tryb życia, bez palenia i z wdrożoną aktywnością fizyczną.
Poniżej zdjęcie z informacjami co warto jeść.


30 Maja Światowy Dzień Soku 🍹
Świeże soki są naturalnym źródłem wielu antyoksydantów – polifenoli, karotenoidów, flawonoidów, saponin, fitosteroli, izoflawonów.
Pamiętajcie, że najlepsze są soki świeżo wyciskane i wypite do 15 minut po zrobieniu. Warto jest też robić soki mieszane, wieloskładnikowe gdyż mają lepsze efekty zdrowotne, zachodzi tu synergia działania różnych składników.

3 CZERWIEC światowy dzień roweru 🚴‍♂
Jako dietetyk często namawiam swoich podopiecznych do aktywności fizycznej. Rower jest jednym z najczęściej podejmowanych w tym kierunku działań. 
Przeciętnie 🔥 spalamy ok 600 kcal podczas godzinnej jazdy na rowerze z prędkością 20 km/h. Oprócz spalania kalorii ma on też inne zalety
* nie stoimy w korkach
* wywołuje uśmiech na twarzy
* jest wygodniejszy i szybszy niż chodzenie
* wzmacnia mięśnie nóg
* kształtuje ciało
* nie zanieczyszcza środowiska
* sprzyja oszczędnościom – nie wydajemy na paliwo, parkingi, ubezpieczenie 

18 CZERWIEC Międzynarodowy Dzień Sushi 🍣🍣. Potrawa ta ma swoich ogromnych fanów, jak i przeciwników, którzy wskazują na ryzyko jedzenia tego japońskiego przysmaku. Ja jednakże hołduję zasadzie “Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną,
bo tylko dawka czyni truciznę.” Dlatego też jak lubicie sushi, to cieszcie się od czasu do czasu jego smakiem i przyjemnością z tym związaną.