Zegar biologiczny- o narządach słów kilka…

ze

Czy wiesz, że narządy naszego organizmu mają swoje godziny, w których są najbardziej aktywne, bądź pasywne energetycznie?

Od dziś przedstawię Wam cykl informacji dotyczący zegara dla poszczególnych narządów. Warto to wiedzieć, aby odpowiednio regulować swoją aktywność i spożywanie posiłków Codziennie będę wam aktualizować ten wpis o nowe informacje zarówno zwiazane z rytmem dobowym jak też, funkcją danego narządu.

Wątroba to największy gruczoł w naszym organizmie, pełniący funkcję detoksykacyjną. Ma za zadanie odtruwać nasz organizm ze szkodliwych resztek przemian materii oraz z wprowadzonych do ustroju trucizn. Czynność wydzielnicza wątroby przejawia się w wydzielaniu odpowiedniej ilości żółci (ok. 1,5 litra dziennie) – rozkładającej tłuszcze i usuwającej nadmiar cholesterolu. Watroba także reguluje poziom cukru we krwi. Gdy jest go za dużo magazynuje jego nadmiar w postaci glikogenu,
Wątroba jest również magazynem wielu składników odżywczych tj. żelazo, miedź, witamina A, B12,D,E i K. Odpowiada również za regulację objętości krwi w zależności od naszego poziomu aktywności.
W wątrobie kumulują się nie tylko toksyny, ale także nasze negatywne emocje, stąd m.in. stare przysłowie „leży mi coś na wątrobie…”. Warto więc zadbać o ten narząd także pod względem emocjonalnym, aby nie dopuścić do nieprzyjemnych dolegliwości, tudzież chorób somatycznych tego organu.

Wątroba

 

Symptomy problemów z wątrobą:
– zgaga,
– mdłości,
– odbijanie się,
– gorycz w ustach
– problemy z ostrością wzroku,
– zawroty głowy

Produkty wpływające pozytywnie na pracę wątroby:
– brokuł, karczoch, korzeń selera, szpinak, mniszek lekarski, orkisz zielony, pszenica zarodki – ochładzają wątrobę,
– herbata zielona – oczyszcza wątrobę,
– kawa zbożowa stymuluje pracę wątroby,
– ostropest plamisty wzmacnia wątrobę,
– szafran – równoważy wątrobę

07.03.2018 / by Magdalena


Płuca –narząd odpowiadający za wymianę gazową, mogący pomieścić ok 5 litrów powietrza. Pełnią one też funkcję ochronną przed wirusami i bakteriami.

Płuca

 

Na dysfunkcję płuc mogą wskazywać:
– sucha, szorstka i matowa skóra,
– problemy zatokowe
– zapalenia oskrzeli
– astma
– alergie

Produkty wpływająco pozytywnie na pracę płuc:
– burak liściowy, kalafior – ochładza gorąco płuc
– 
migdały, orzeszki ziemne, pistacje– nawilżają płuca
orzech włoski, marchew, brokuł, pietruszka, kapusta włoska – wzmacnia płuca
ostre przyprawy, czosnek, rzodkiew, cebula, rzepa i imbir – oczyszczają płuca u usuwają nadmiar śluzu.

08.03.2018/ by Magdalena


Jelito grube – końcowa część przewodu pokarmowego o długości 0k.1,5 m odpowiedzialna za przygotowanie do wydalenia resztek niestrawionej żywności, poprzez wchłanianie wody z mas pokarmowych i formowanie mas kałowych. Jelito grube może odzyskać do 90 proc. wody zawartej w treści pokarmowej. Jelita nie tylko umożliwia pozbycie się niepotrzebnych resztek, ale także wspiera odporność i chroni nas przed depresją, ponieważ to właśnie w jelicie produkowane jest 90% serotoniny.  Narząd ten jest też odpowiedzialny za produkcję i wydzielanie śluzu nawilżającego nabłonek oraz za syntezę witamin K i niektórych witamin z grupy B.

Na dysfunkcję jelit mogą wskazywać:
– krwiste, bądź śluzowe stolce
– bóle w dole brzucha
– biegunki
– zaparcia
– wzdęcia

Choroby jelita grubego:
– żylaki odbytu (hemoroidy),
– uchyłki okrężnicy,
– zespół jelita drażliwego
– zapalenie wyrostka robaczkowego,
– niedrożność jelit, polipy,
– nowotwory złośliwe,
– choroba Leśniowskiego-Crohna,
– wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Produkty wpływająco pozytywnie na pracę jelita grubego:
– banan, olej sezamowy – nawilża jelito grube
– bez czarny – równoważy jelita
– kapusta kiszona – usuwa gorąco z jelita
– pigwa – wzmacnia jelita
– otręby pszenne, jabłka, czereśnie – oczyszczają jelita
– jogurty, kefiry, kiszonki – odbudowują florę bakteryjną jelit

09.03.2018/ by Magdalena


Żołądek – narząd w którym następują przemiany chemiczne pokarmu pod wpływem soku żołądkowego oraz przemiany mechaniczne polegające na mieszaniu pokarmu z sokiem żołądkowym poprzez skurcze mięśniówki.  W żołądku dochodzi do trawienia białek oraz wstępnego przygotowania tłuszczy do trawienia.

Żołądek

Choroby żołądka:
– zapalenie błony śluzowej żołądka
– rak żołądka
– wrzody żołądka

Na dysfunkcję żołądka mogą wskazywać:
piekący ból w nadbrzuszu
– nudności
– wzdęcia
– bóle w klatce piersiowej

Produkty wpływająco pozytywnie na pracę żołądka:
– arcydzięgiel, burak, dynia, marchew, orzech nerkowca, otręby pszenne, batat  – wzmacnia żołądek, poprawia trawienie
– cukinia, gruszka, kalafior– ochładza gorąco żołądka
– jarmuż, koper włoski – harmonizuje żołądek
– kumin – ogrzewa żołądek
– ryż – stymuluje żołądek

11.03.2018/ by Magdalena


trzustka i śledziona

Trzustka pełni funkcję gruczołu zewnątrz wydzielniczego wydzielającego do dwunastnicy enzymy trawienne oraz  wewnątrz wydzielniczego – produkującego hormony insulinę i glukagon, które regulują przemianę węglowodanów w organizmie.
Choroby trzustki:
– ostre zapalenie trzustki
– przewlekłe zapalenie trzustki
– rak trzustki
Na dysfunkcję trzustki mogą wskazywać:
– ból brzucha – nagły, silny, zlokalizowany w nadbrzuszu
– wzdęcia
– nudności, wymioty
– przyspieszona praca serca;
– zaburzenia świadomości;
– zaczerwienienie twarzy;
– nietolerancja pokarmów tłuszczowych- stolce tłuszczowe
Produkty wpływająco pozytywnie na pracę trzustki:
winogrona, borówki, wiśnie , kasza jaglana

Śledziona – narząd limfatyczny odpowiedzialny za wytwarzanie immunoglobulin. To w niej usuwane są  starzejące się erytrocyty, krwinki białe i  trombocytów. Śledziona jest też magazynem krwi.
Produkty wpływająco pozytywnie na pracę śledziony:
– jarmuż, kapusta czerwona i zielona, koper włoski, kalarepa – harmonizuje śledzionę
– kasztan, marchew, orkisz, orzech laskowy, otręby pszenne, soja czarna, ziemniak, batat – wzmacnia śledzionę
– kumin – ogrzewa śledzionę
– ryż – stymuluje śledzionę
– szafran – równoważy śledzionę

13.03.2018/ by Magdalena


Serce – centralny element układu krwionośnego, pompa przepychająca krew do komórek naszego ciała. Każda dysfunkcja tego organu wpływa na osłabienie pracy całego organizmu.

serce

 

Na dysfunkcję serca mogą wskazywać:
– kołatanie serca;
– zawroty głowy;
– duszności
– obrzęki
– ból w okolicy serca, często promieniujący
– zmęczenie, omdlenia;
– gorsza tolerancja wysiłku fizycznego;
Schorzenia serca:
– choroba wieńcowa
– arytmia
– niewydolność mięśnia sercowego
– zapalenie mięśnia sercowego
– zapalenie osierdzia
– zapalenie wsierdzia
– migotanie przedsionków
– wady zastawkowe
– krwotok sercowy
– zawał mięśnia sercowego
Produkty wpływająco pozytywnie na pracę serca:
– arnika, soczewica, kalarepa, orkisz, truskawki i jagody – wzmacniają serce i poprawia krążenie krwi
– wodorosty morskie,  grejpfrut, banan, gryka – wspomagają układ sercowo-naczyniowy
– żurawina – wzmaga siłę skurczu mięśnia sercowego.

14.03.2018/ by Magdalena


Jelito cienkie to najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego (ok. 6 m), który ma za zadanie dokończenie wstępnego trawienia rozpoczętego w żołądku ora wchłanianie odżywczych substancji pokarmowych. Jego powierzchnia jest ogromna ok. 200-250 m² ze względu na znajdujące się w nim kosmki jelitowe.
Jelito cienkie składa się z:
– dwunastnicy, gdzie miazga pokarmowa jest trawiona przez soki jelitowe, sok z trzustki i żółć z wątroby,
– jelita czego, gdzie odbywa się proces wchłaniania pokarmu
–  jelita krętego odpowiedzialnego m.ni za wchłanianie witaminy B 12 oraz za odporność organizmu dzięki umiejscowionym na błonie śluzowej grudkom chłonnym

jelito cienkie
Na dysfunkcję jelita cienkiego mogą wskazywać:
– dudnienie w jelitach,
– luźne stolce z resztkami niestrawionego pokarmu;
– ból w pępku lub po prawej stronie brzucha,
– wzdęcia

Produkty wpływająco pozytywnie na pracę jelita cienkiego:
– agrest – ochładza
– olej sezamowy – nawilża
– orzech nerkowca, pigwa, dynia – wzmacnia
– olej lniany, zielona herbata, czosnek – oczyszcza

15.03.2018/ by Magdalena


Pęcherz Moczowy – ma za zadanie regulację poziomu wody w organizmie. Dokonuje tego poprzez zwiększanie bądź zmniejszanie ilości oddawanego moczu. Zaburzenia tego organu mogą prowadzić do odwodnienia lub nadmiernego zatrzymywania wody w organizmie. Pęcherz odprowadza mocz z nerek  i wydala go przez cewkę moczową, jego pojemność ma ok 250 – 500 ml

Pęcherz

Na dysfunkcję pęcherza moczowego mogą wskazywać:
– parcie na pęcherz i częste oddawanie moczu w niewielkich ilościach
– ból i pieczenie podczas oddawania moczu
– ból w dole brzucha
– krew w moczu
Choroby pęcherza moczowego:
– wady cewki moczowej
– przepuklina pęcherza
– nietrzymanie moczu
– zapalenie pęcherza
– refluks moczowodowo-pęcherzowy
– nowotwór pęcherza
Produkty wpływająco pozytywnie na pracę pęcherza moczowego:
– żurawina – dobra przy infekcjach układu moczowego
– fasolka adzuki – wzmacnia pęcherz
– malina, pietruszka, karczoch, por, kukurydza, gruszka, porzeczka – produkty moczopędne

Podczas zapaleń pęcherza należy ograniczyć spożywanie węglowodanów.

16.03.2018/ by Magdalena


Nerki filtrują krew usuwając lub zostawiając w organizmie to, co dla niego cenne. Ich funkcją jest również kontrola ilości wody oraz kwasowość krwi. Są one odpowiedzialne za usuwanie resztek leków, toksyn i substancji, które w nadmiarze mogą mu zaszkodzić.  oraz wyłapywanie najcenniejszych składników tj. jak potas, wapń, chlorki, aminokwasy czy witaminy. Aby nerki mogły sprawnie działać niezbędne jest odpowiednie nawodnienie organizmu poprzez wypijanie ok. 2 l płynów dziennie.
nerki

Nerki pomagają również w  utrzymaniu właściwego metabolizmu, regulacji równowagi hormonalnej, w zachowaniu właściwej  gospodarki wodno-elektrolitowej oraz w metabolizmie witaminy D3. Mają też wpływ na właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego,  na kondycję naszych włosów, paznokci i kości.
Nerki stanowią centrum energetyczne człowieka, są odpowiedzialne za witalność, odporność na stres, są akumulatorem ciepła w organizmie.

Na dysfunkcję nerek mogą wskazywać:
– bolesne parcie na mocz
– częstomocz
– skąpomocz
– wzdęcia brzucha
– nudności i wymioty
– ból zlokalizowany w okolicy lędźwiowej i/lub po bokach brzucha
– uczucie pełności, dyskomfortu lub nieprzyjemne uczucie ucisku w brzuchu
– kolka nerkowa
Choroby nerek:
– kamica nerkowa
– przewlekła choroba nerek
– ostra niewydolność nerek
– kłębuszkowe zapalenie nerek
– śródmiąższowe zapalenie nerek
– odmiedniczkowe zapalenie nerek
– nowotwór nerek
Produkty wpływająco pozytywnie na pracę nerek:
 – fasola czarna i adzuki, kasztan, olej z orzechów włoskich, orzechy lasowe i włoskie, soczewica czerwona i czarna – wzmacnia nerki
– olej z zarodków pszenicy, woda mineralna – odżywia nerki
– kalafior, rukola, żurawina, jagody, ciecierzyca – wspomaga nerki
– pestki dyni – łagodzą stany zapalne nerek
– pietruszka – oczyszcza nerki

19.03.2018/ by Magdalena


Osierdzie zapewnia odpowiedni poślizg dla serca i uniemożliwia jego  nadmierne rozciąganie w czasie pracy.Osierdzie

Choroby osierdzia:
– zapalenie osierdzia
– zwapnienie osierdzia
Na dysfunkcję osierdzia mogą wskazywać:
– ostry ból lub ucisk zlokalizowany  po jej lewej stronie, za mostkiem lub w okolicy przedsercowej

20.03.2018/ by Magdalena


Pęcherzyk (woreczek) żółciowy – jego głównym zadaniem jest  magazynowanie wyprodukowanej przez wątrobę w okresie głodu żółci, której przechowuje ok 70 ml. Inną jego funkcją jest zagęszczanie żółci i uwalnianie jej do dwunastnicy podczas posiłku. Żółć jest odpowiedzialna za emulgację tłuszczy, dzięki czemu ułatwione jest ich późniejsze trawienie i wchłanianie wraz z witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach.

Pęcherzyk żółciowy

Na dysfunkcję pęcherzyka mogą wskazywać:
– ból w nadbrzuszu (może promieniować do łopatek),
– gorączka i dreszcze
– żółtaczka mechaniczna
– brak apetytu,
– nudności i wymioty
– długo trwająca kolka
–  silny ból pod prawym podżebrzem, trwający ponad 6 godzin
– przyśpieszenie tętna i oddechu
– częste odbijanie się,
–  wzdęcia brzucha
Choroby pęcherzyka żółciowego:
– kamica pęcherzyka żółciowego
– ostre i przewlekłe zapalenie pęcherzyka
– rak pęcherza żółciowego
Produkty wpływająco pozytywnie na pracę pęcherzyka żółciowego:
– kawa zbożowa, karczoch, imbir – stymuluje pracę pęcherzyka
– ostropest plamisty – wzmacnia pęcherzyk
– burak – oczyszcza pęcherzyk
– kalarepa – stabilizuje fizjologiczne procesy pęcherzyka
– cytryna, limonka – rozpuszcza kamienie żółciowe

21.03.2018/ by Magdalena