Zielony koktajl imbirowy

Wiosna to czas kiedy jemy więcej zieleniny. Zachęcałam Was do jedzenia szpinaku, jako warzywa spowalniającego procesy starzenia się. Dziś propozycja zielonego koktajlu imbirowego. Prawdziwa odżywcza bomba witaminowa, dobra na oczyszczenie, siły witalne i piękną skórę.

Składniki
Jogurt naturalny (1,5%) – 150 g
Szpinak – 70 g
Ogórek – 70 g
Płatki owsiane – 40 g
Cytryna – 40
Otręby owsiane – 14 g
Imbir – 5 g

Przygotowanie
Wszystkie składniki należy zmiksować

Podane przeze mnie proporcje są na 1 porcje.

1 porcja zawiera – 324 kcal ok. 388 g

Białko –    17,8 g

Tłuszcze –    6,6 g

Węglowodany –    49,3 g

Błonnik –    7,6 g

Wymiennik Węglowodanowy  – 4,9

Imbir – to przyprawa, która ułatwia trawienie, łagodzi mdłości i bóle menstruacyjne, chroni przed powstawaniem zakrzepów,  leczy przeziębienia, migreny, działa moczopędnie, dba o jamę ustną, poprawia ukrwienie mózgu oraz rozgrzewa organizm. Jest źródłem witamin z grupy B zwłaszcza kwasu foliowego oraz witaminy C, E , wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, sodu, miedzi, manganu i selenu.
Jogurt naturalny –  jest bogaty w wapń, cynk, potas, fosfor, jod, a także witaminy z grupy A i B.
Cytryna zawiera duże ilości witaminy C oraz witaminy B1, B6, B9, potas i wapń.
Płatki owsiane – Owies jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Możemy znaleźć w nim cenne białka, skrobię, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, a także witaminy z grupy B, witaminę  E, foliany, żelazo,  magnez, cynk i selen.
Szpinak – jest źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C, E i K oraz żelaza, wapnia, magnezu , fosforu,  miedzi, potasu, jodu, cynku i manganu. Wspomaga wzrok, pamięć i koncentrację, zwiększa odporność, wzmacnia kości, zapobiega zaparciom i osteoporozie, pomaga uregulować ciśnienie krwi. Ze względu na zawartość antyoksydantów chroni przed szybkim starzeniem się i  działa przeciwnowotworowo. Polecany jest też przy odchudzaniu.